Минават през гръцката граница само пеша (ОБЗОР)

Минават през гръцката граница само пеша (ОБЗОР) | StandartNews.com

Опашки от тирове по 20 километра от двете страни

Наши шофьори блокираха движението с жива верига

Вече цял месец шепа гръцки фермери затварят и отварят границата, когато решат. И държат като заложници хиляди превозвачи от цяла Европа. Протестиращите хапват и пийват край браздата до паркираните там трактори и селскостопанска техника, а тираджиите бедстват и страдат от двете страни на ГКПП Кулата - Промахон.

Нервите на родните водачи край Кулата не издържаха и за втори път взеха нещата в свои ръце. Те блокираха напълно с жива верига движението за всички моторни превозни средства. Този път ултиматумът им е категоричен - няма да прекратят крайните си действия до окончателното решение на проблема. Заради патовата ситуация спешно към Кулата тръгна в сряда следобед транспортният министър Ивайло Московски, с когото бе и областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. Двамата направиха пореден опит за постигане на споразумение с гръцките власти и протестиращите фермери за вдигане на блокадата след разговори със заместник-префекта на Централна Македония за област Серес Янис Моисядис и с шефа на полицията в Серес.

400 наши тираджии чакаха пристигането на транспортния министър Ивайло Московски, който се появи на ГКПП - Кулата в 18,10 часа в сряда. Той веднага се срещна с представители на родните превозвачи, които го запознаха със своите искания и с обстановката на границата. "Уверихме го, че настояваме за окончателното вдигане на блокадата от гръцките фермери, за да пуснем и ние движението. Предстои г-н Московски да говори с представители на гръцката държава и да ни информира дали е постигната някаква договорка", заяви превозвачът Веселин Дангов.

Минути преди да пристигне министърът, пред пункта стана напечено. Холандски тир тръгна да минава през живата верига, но пред возилото легна мъж във видимо нетрезво състояние. "Всичко се размина без ексцесии. Просто колегите объркаха тира, тъй като товарното помещение им заприлича на контейнер. А то било инкубатор с живи пилета, ние такива товари пропускаме. Пуснахме го да продължи по пътя си. Премина и полски камион с барут, който бе ескортиран от полиция", обясни Веселин Дангов. Той отрече пияният мъж, който се проснал пред холандския тир, да е шофьор или превозвач. "Някакъв пияница, няма нищо общо с бранша", увери дупнишкият превозвач.

"Нервите ни са опънати до скъсване, но няма ескалация на напрежението между нас и останалите пътуващи с леки коли и автобуси. Няма опити за конфронтации", заяви Дангов. Заради двойната "тапа" на Кулата стотици блокирани с леки коли изкараха нощта във вторник срещу сряда в автомобилите си. Сред тях има и семейства с малки деца, но нашите превозвачи са непреклонни и пропускат единствено болни хора. Правят изключение за спешни случаи и за товари с живи животни. Спешни действия за организиране на престоя на стотиците тираджии пред ГКПП - Кулата - Промахон бяха предприети от областния управител на Благоевград Бисер Михайлов. На граничния пункт пристигнаха повече полицейски сили, огнеборци с противопожарен автомобил и медици с линейка. От КАТ пък започнаха да редят тежкотоварните камиони в две редици, за да не се допусне блокирането на "Струма" от Сандански до границата.

Опашките и от двете страни на браздата са огромни, на гръцка територия са 1000 тира в колона от 25 километра, а в България - между 700 и 800 тира в колона от 20 километра. "Някои колеги просто се отказаха да пътуват в последните два дни. Настояваме държавата ни да удари по масата и да реши този огромен проблем, който носи милиони евро загуби на превозвачите. Нека на най-високо държавно ниво, на ниво премиери се подпише споразумение и гръцката полиция да си свърши работата - да не позволи на десетима фермери да съсипват по най-брутален начин бизнеса ни", категоричен е Веселин Дангов. Той съобщи, че наш шеф на Гранична полиция е провел разговор с протестиращите на Промахон, те го уверили, че са готови да вдигнат блокадата в продължение на 48 часа. "Пуснете движението и ние ще ви дадем две денонощия гратис за преминаване", казали фермерите. Това обаче нажежи страстите и българските бунтари отказаха да приемат.

"30 дни сме оставени на произвола на съдбата. Нямаме политици, нямаме управници, нямаме нищо", жалват се хората. "За бежанците от Сирия границите са отворени, но за нас, българските шофьори, те се затворени. Съседи сме, а всяка година комшиите ни погаждат този византийски номер", негодуват родни превозвачи. Те няма да свалят живата верига на Кулата, дори и ако се наложи да влязат в стълкновение с полицията. Защото са убедени, че само по такъв начин ще могат да накарат политиците ни да си свършат работата.

"Всички имаме семейства, те чакат заплати да им отнесем, а с тази стачка висим дни наред по блокади. Само харчим пари, а не изкарваме", споделиха те. Единственият начин за преминаване на границата е пеша. Някои слизат от автобусите и тръгват към гръцката граница. Само така могат да се измъкнат от двойната блокада. С ходене в продължение на няколко километра. Този риск поеха доста наши гурбетчии, които са на работа в южната ни съседка. Собственици на шивални в региона пък мъкнат на ръце чувалите с материали, за да осигурят работа на цеховете си. "В противен случай трябва да ги пусна в неплатен отпуск и да останат без заплати", сподели бизнесмен от Сандански.

Затвориха и ГКПП Илинден - Ексохи

Напрежението и недоволството сред българските шофьори взе връх и на граничния пункт Илинден -Ексохи край Гоце Делчев. Наши превозвачи последваха примера на колегите си от ГКПП - Кулата - Промахон и в 14,00 часа в сряда блокираха движението и в двете посоки с жива верига. Трафикът там е в пъти по-слаб от този през Кулата. В момента обаче не се пропускат никакви моторни превозни средства. Изключение се прави за болни хора, за други спешни случаи, за опасни товари и за тирове, които возят животни. "Родните шофьори са категорични, че няма да се махнат от подстъпите към граничния пункт, докато гръцките фермери не прекратят протестите си на границата и не си отидат заедно с тракторите и другата селскостопанска техника, паркирана в района", споделиха гранични полицаи на ГКПП - Илинден - Ексохи.

Московски: Действията на фермерите са безобразни

Безобразни. Така определи действията на гръцките фермери транспортният министър Ивайло Московски, който разговаря с нашите шофьори на Кулата. Той за пореден път увери, че изцяло подкрепя българските превозвачи и разкри, че ще има среща с гръцки генерал. Московски бе категоричен, че ще иска цялостно вдигане на блокадата, премахване на тракторите на гръцките фермери, като по никакъв начин няма да призове българските шофьори да спрат протестните си действия.

"Проблемът е, че в Гърция на практика няма държава и няма с кого да комуникираме. Срещаме тотален отказ от страна на държавните органи да се намесят и да вдигнат блокадата. Тъй като длъжността областен управител е избираема, на практика регионът Серес и фермерите там са част от електората, избрал областния управител. Смятаме, че той може да окаже влияние", обясни по-рано транспортният министър.

Превозвачите помолиха Московски за съдействие за пропускането на български автобус с малки деца, който се намира на гръцка територия и престоява поне денонощие. Българските превозвачи са разговаряли с гръцките власти за пропускането му, но вместо него те са пуснали румънски автобус с възрастни хора, който бил върнат от българска страна. Представители на гръцките власти пристигнаха на ГКПП „Кулата" за преговори с министър Московски.

До момента не са ясни загубите, които понасят българските превозвачи от затворената граница с южната ни съседка. През 2010 година те са били около 10 млн. евро. "Смятаме, че този път ще надхвърлят тази сума", прогнозира Московски. Той допълни, че ще изпратим всички документи до Еврокомисията за започване на наказателна процедура с претенции за компенсации към нашите превозвачи. Московски обясни, че вицепремиерът Меглена Кунева е докладвала като извънредна точка на Съвета по европейски въпроси ситуацията за границата с Гърция.

Пощите спряха пратките

Пощите също пострадаха от блокадата и спряха пратките за Гърция. "Поради блокадата на граничен пункт Кулата в резултат на стачката на гръцките фермери "Български пощи" ЕАД не размениха поща по земен път с пощенския оператор на Гърция", се казва в съобщението.

Това е вторият случай на спиране на размяната в резултат на блокадата на българо-гръцката граница

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай