Ларгото се руши

Ларгото се руши | StandartNews.com

Фандъкова поиска аварийно спасяване на археологическите находки

Археологическите находки на Ларгото няма да издържат още една зима. Вече има паднали зидове, а автентични дървени елементи от конструкции на сгради от античния римски град са сериозно пострадали. За това алармира Столична община, а кметът на София Йорданка Фандъкова отправи апел към служебния министър на културата Мартин Иванов да вземе спешни мерки за аварийна консервация на руините на открито.

Трета поредна година археологичните находки пред ЦУМ и Президентството очакват да бъдат реставрирани, консервирани и превърнати в уникален подземен музей, покрит със стъклен купол. Мащабният проект е спечелил финансиране за 16 млн. лв. от културното министерство по програма "Регионално развитие", но от 2012 г. буксува. След две неуспешни обществени поръчки за избор на изпълнител, се очертава провал и на третата, обявена през юни. Заради забавянето Министерството на културата може да загуби и финансирането.

"Античният комплекс Сердика" в центъра на София е един от най-важните обекти за цяла България. Това е общоевропейско културно наследство, което трябва да бъде съхранено и представено на жителите и гостите на София", каза зам.-кметът Тодор Чобанов. До момента Столична община е инвестирала над 6 млн. лв. от бюджета си в археологически проучвания и укрепителни дейности. Обектът обаче е публична държавна собственост. Докато се чака насрочване на нова обществена поръчка, Фандъкова моли служебния министър на културата да осигури средства за аварийна консервация. "Става дума за неотложни дейности, които не са толкова скъпи, но ще задържат положението до същинската консервация", обясни Чобанов. С неособено скъпи разтвори могат временно да се укрепят зидовете, а смески от чакъл и пясък да засипят руините.

"Обектът е много труден, защото се намира на място с високо ниво на подпочвените води. Затова в проекта за Античния комплекс Сердика е включено изграждане на отводнителна система", обясни Тодор Чобанов. За да се даде ход на проекта, Столична община предлага той да бъде разделен на две - обществена поръчка за реставриране и консервиране на археологическите разкопки и отделна поръчка за музея.

Разкриха уникални мозайки и базилики

Площ от 6000 кв. м заемат разкритите при строежа на метростанция "Сердика II" римски останки. Те са от възникването на Сердика като селище през I в. до късната античност - IV-VI век. Именно от този период са разкритите части от 7 улици, 2 раннохристиянски базилики и 9 сгради със значителни размери. В две от сградите са намерени уникални цветни мозайки. В северната половина на комплекса пък са открити дървени елементи от конструкцията на жилища от I в., които са изключителна рядкост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай