Кръг "Отечество" иска да обедини нацията

Кръг "Отечество" иска да обедини нацията | StandartNews.com

Трите "р" ще спасят България, твърди Гиньо Ганев

София. Тревога от насажданата с години омраза и разделение в обществото, отхвърляне на противопоставянето между политическите партии и на конфронтацията между институциите. Убеждението, че крайното противопоставяне, в което живеем днес, не е пътят на демокрацията, а нейната безпътица.

Тези виждания за днешните проблеми на политическия живот на страната обединиха десетки видни интелектуалци, общественици, бизнесмени, хора на науката и изкуството с различни политически пристрастия в обществено политически кръг "Отечество".

"Мотор"на проекта е Гиньо Ганев - председател на Сдружение "Конституционализъм и демокрация".

В декларацията под надслов "Обществен зов" подписалите я констатират печалния факт, че България просто е спряла своето развитие в следствие на рухналата държавност, на прояденото от корупция и безотговорност общество и мързеливо, самонадеяно и безогледно управление на всички нива. А това е довело до липсата на държавен, обществен, политически и личен хоризонт за всеки един гражданин на България.

Изходът от това положение съмишлениците от "Отечество" виждат в трите водещи начала, от които трябва да се ръководят всички български политици:

1. Разум - за да спрем и не допуснем продължаване на разрухата.
2. Реализъм - за да започнем най-сетне истински реформи.
3. Разбирателство - за да прекратим омразата и построим държавата и собствения си живот спокойно, без ненавист и нетърпимост.

Пред "Стандарт" някои от учредителите на съюза споделиха своето мнения за каузата, която ги обедини.

Забравете за "Звено", ние не искаме власт

Академик Георги Марков

Бях поканен от г-н Ганев в качеството си на интелектуалец и общественик, доколкото идеята на кръга "Отечество" е да бъде съставен именно от безпартийни хора от различни сфери на обществения живот. Хора, които са разтревожени за съдбата на отечеството. Досега всички партии и коалиции преди изборите обещават реки от мед и масло на избирателите, но като дойдат на власт, забравят за тези обещания. Целта ни е да изясним националните приоритети, защото работа на парче не се върши. Днес всички отричат работата на предходния кабинет, липсва всякаква приемственост, а това не води до нищо добро.

Появяват се нови месии, нови водачи. Като историк твърдя, че политиците имат навика да лъжат избирателите, защото те искат да чуят именно това, въпреки че знаят, че ги лъжат. С това трябва да се прекрати. И още нещо - кръгът "Отечество" няма намерение да влиза в политиката и да участва в избори. Ако аз лично исках да го направя, за тези избори получих оферти от две партии за депутатско място.
Някои сигурно ще направи аналог между "Отечество" и кръга "Звено" от 30-те години. На тази тема аз се пошегувах с г-н Ганев, че няма как да вземем властта, както през 1934 г, защото днес няма Военен съюз. Това вече е история - след 80 годни България и светът са съвършено различни.

Стига "филство" и "фобство"

Борислав Цеков, Движение "Модерна България"

Аз съм твърдо убеден, че безогледната конфронтация, която отново завладя нашия обществен живот, е вредна за нацията. Черно-бялото противопоставяне и деленето на хората на фили и фоби винаги е била белег на упадък, поне за България. Затова трябва колкото се може повече общественополитически кръгове и отделни личности да си подадем ръка в името на няколко общонационални цели. Именно в духа на разбирателството, реализма и разума. Защото скараното общество е обречено. Нека преодолеем чисто партийното тесногръдие в името на Отечеството.

Да спрем със самооплюването

Благой Рагин, шеф на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация

Присъединих се към кръга "Отечество" като бизнесмен, работещ в областта на туризма. Крайно време e да прекратим с езика на омразата, на компроматите и самооплюването, които ни дискредитират пред света. Моите партньори от бранша от Франция, Австрия, Германия и другаде ми казват:"Престанете сами да казвате за себе си колко сте лоши, защото просто не можем да рекламираме туризма във вашата страна!"

Ние призоваваме не само политиците, но и въобще всички хора с някакво обществено влияние да си мерят приказките в това отношение. Негативният образ на България е направо нож в сърцето на туризма. Аз контактувам много и с колеги от Западните Балкани. Проблемите им са много по-големи от нашите, но всички те в хор ми повтарят: "Нема проблем, све е добро, г-н Рагин!". Така трябва да бъде и у нас, когато се представяме пред чужденците. Готов съм да работя с всеки, който застава зад тази кауза, независимо от партийната му принадлежност.

Нека политиката ни се превърне в едно спортно състезание - всеки да покаже, че е по-добрият играч.

Спортът обединява нацията

Стоян Хранов, председател на Спортен клуб "Левски"

Като спортен деятел, никога не съм бил партийно обвързан. И винаги съм привърженик на идеята за толерантност, единство и европейски модел на политическо поведение. Г-н Ганев е събрал редица бизнесмени и общественици без ярко изразена партийна окраска. Затова подписах това възвание, защото с моите скромни възможности и авторитет в продължение на 25 г. съм правил всичко възможно, за да не бъде "Левски" заложник на политически партии. Защото именно спортът е това, което обединява нацията, особено в днешните трудни времена. Всички виждаме как хората се радват на успехите на Гришо, на волейболистите ни, на "Лудогорец".

Друг е въпросът дали имаме национална концепция за спорта. Ще подкрепям всяка рационална идея на министерството на спорта, независимо от това кой е министър и от коя партия е. Но сега липсва цялостна стратегия. Средствата, давани от държавата, могат да се използват много по-разумно. В Италия "Милан" и "Интер" играят заедно на стадион, който е общинска собственост. Това е моята лична идея в кръга "Отечество" - общините да бъдат водещи при финансирането на спорта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай