Ковид уврежда паметта

Вирусът афектира и способността за концентрация

Ковид уврежда паметта | StandartNews.com

Увеличил се е броят на пациенти с оплаквания от увреждане на паметта и способността за концентрация след прекарано заболяване, свързано с коронавируса. Хирургът и рехабилитатор Константин Лядов съобщи пред РИА Новости, че е отчел голям скок на подобни случаи през есента.

"По отношение на проблемите с ориентацията във времето и пространството, както и нарушените когнитивни функции, това е често срещано явление, за съжаление", каза Евгений Средкин, ръководител на неврологично отделение. Експертите посочват стреса и страха сред възможните причини за подобни последици. "Вторият момент е самият невротоксичен (нарушение на двигателните, сензорни функции, емоционален статус, интегративни функции на мозъка) ефект от коронавирусна инфекция", коментира Александър Комаров, лекар в рехабилитационен център.

Подчертава се, че нарушената белодробна функция, която се появява при заразяване с Ковид-19, също може да доведе до патологии на нервната система. Отслабените бели дробове на пациента не са в състояние да функционират пълноценно и да снабдяват мозъчната кора с достатъчно кислород.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай