Колекция на Ален Делон бе купена за космическа сума

Най-емблематичната творба е картината "Заливът на Сент-Адрес" на френския художник Раул Дюфи

Колекция на Ален Делон бе купена за космическа сума | StandartNews.com

Осемдесетте произведения на изкуството от колекцията на живата легенда на киното Ален Делон бяха продадени на търг в Париж за над 8 милиона евро, предаде Франс прес.

Организаторите от тръжна къща "Бонамс-Корнет дьо Сен Сир" съобщиха, че сумата е почти двойно по-висока от предварителната оценка, която беше между 4 милиона и 5 милиона евро. Преди търга произведенията на изкуството бяха показани в Ню Йорк, Женева, Брюксел и Хонконг.

Пред две препълнени зали, събрали международни купувачи, колекционери и почитатели на актьора, всички лотове станаха предмет на ожесточена надпревара. Най-емблематичната творба, предложена на търга - картината "Заливът на Сент-Адрес" на френския художник Раул Дюфи, беше продадена за 1 016 400 евро, при предварителна оценка между 600 000 и 800 000.

Произведение на Йожен Дьолакроа, което не се е появявало на пазара повече от 40 години, смени собственика си срещу сумата от 775 100 - двойна по-висока от предварителната му оценка.

"Не е изненадващо, че тези творби предизвикаха толкова страстно наддаване. Изключителен колекционер с инстинктивно око, актьорът беше един от най-големите купувачи на рисунки от 60-те и 70-те години, когато те не бяха на мода", отбеляза аукционерът Арно Корнет дьо Сен Сир. По този начин Ален Делон успява да събере впечатляваща колекция. На търга бяха продадени също творби на Доменико Бекафуми (1486-1551) и на големия майстор от края на 19-и век Жан-Франсоа Миле.

"Купих първата си рисунка през 1964 г. в Лондон. През годините се сдобих с творби, които ме трогнаха, говореха ми и понякога дори ме утешаваха. Те бяха част от живота ми", споделя 87-годишният Ален Делон, който не присъства на продажбата. През 2007 г. актьорът се раздели с произведения на съвременното изкуство, казвайки пред в. "Монд", че "мрази посмъртните продажби".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай