Калфин вдига бавно възрастта за пенсия (ОБЗОР)

Калфин вдига бавно възрастта за пенсия (ОБЗОР) | StandartNews.com

АБВ настоява за коледни добавки на всички възрастни

София. Нарастването на възрастта и стажа за пенсиониране с по 4 месеца годишно е прекалено стръмно, обяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Той обясни, че предстои обсъждане на условията за пенсиониране при изготвянето на бюджета за 2015 г. Ако няма промяна, ще влезе в сила въведеният по време на управлението на ГЕРБ график за увеличение на възрастта и стажа с по 4 месеца. По думите му обаче трябва не просто да се промени това число, а то да стане "елемент от дългосрочни решения в пенсионната реформа". Калфин обеща да намери тези решения до средата на 2015 г., без това да означава, че трябва дотогава да се замрази вдигането на годините за пенсия.

Вицепремиерът по социалната политика се обяви и за въвеждане на възраст за пенсиониране на работещите в силовите ведомства. "Според мен освен стаж е редно за всички категории труд да има и възраст. Разбира се, това трябва да е съобразено с възможностите на тези хора да останат в системата на друг вид работа", уточни той. За пример Калфин даде участници в мисии или летци изтребители. "Те надали биха имали сили да изпълняват същата работа продължително време, но трябва да имат възможност за работа при условия приемливи за състоянието им след това", смята той.

Междувременно парламентарната група на АБВ обяви, че между първо и второ четене на актуализацията на бюджета за т.г. ще внесе предложение да се осигурят още 60 млн. лв., за да се платят коледни добавки на всички пенсионери. "Считаме, че може да се намерят такива ресурси, още повече на фона на 4.5 млрд. лв. това е число, което може да се възприеме", коментира Росица Янакиева от АБВ. От партията на Георги Първанов предлагат и конкретни варианти откъде да се осигурят необходимите средства. На първо място от резерва в бюджета за непредвидени разходи, който е 250 млн. лв. Друго перо е от по-голямо оптимизиране на разходи по проекти от публичната инвестиционна програма, за които е ясно, че не могат да бъдат изпълнени на 100% до края на годината. Политици посочват, че по инвестиционната програма ще се получи остатък от 118 млн. лв. Третият източник е от резерва, който ще се появи след уточняване на сумата, с която да се попълни фондът за гарантиране на влоговете. Очаква се част от гарантираните влогове в КТБ да не бъдат възстановени, ако се докаже, че са направени при преференциални условия.

Даването на коледни бонуси за всички е далеч по-справедливото решение. Недоволни възрастни в сряда загряха телефоните в редакцията на "Стандарт", защото пенсиите им надвишават обявената летва от 286 лв. "За пореден път се толерират хората с ниски пенсии, които или не са имали достатъчно години стаж, или са се осигурявали на минимални заплати", коментираха пенсионери. "Ако ще се дава подарък, да има за всички, защото в България и най-високите пенсии са ниски", призова възрастна дама. По думите й с подобни жестове държавата ощетява хората, които са учили и са се блъскали да правят кариера, за да имат по-добро заплащане.

Вицепремиерът иска четирима заместници

Четирима заместник-министри се бори да има вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Засега не е ясно дали премиерът Бойко Борисов ще приеме. Преди време той бе заявил, че в големите министерства ще има по трима заместници, докато в малките - по двама.

В сряда бяха обявени назначенията на двама от заместниците на Калфин. Това са Лазар Лазаров и Зорница Русинова. Лазаров ще отговаря за социалното подпомагане и политиките по деинституционализация. Това бе ресорът му и в правителството на Пламен Орешарски, когато бе заместник на Хасан Адемов. Той е бил зам.-министър на труда и социалната политика и на Емилия Масларова, но тогава отговаряше за политиката по доходите и пазара на труда. Зорница Русинова също вече е била зам.-министър на труда по времето на Тотю Младенов в правителството на ГЕРБ. Както тогава, така и сега тя ще отговаря за оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Още две имена се спрягат за заместници на Калфин. Едното е на бившия управител на НОИ и съветник на президента Георги Първанов Николай Николов, който в момента е експерт в КТ "Подкрепа". Другото - на сегашния шеф на правния отдел в МТСП Гълъб Донев, който преди време беше шеф на Главна инспекция по труда. Ако Калфин не получи карт бланш да си вземе четирима заместници, се говори, че ще направи Николай Николов свой съветник по пенсионноосигурителните въпроси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай