Калфин подкрепи ранното пенсиониране на военни и полицаи

Калфин подкрепи ранното пенсиониране на военни и полицаи | StandartNews.com

Социалният министър Ивайло Калфин е за премахване на ранното пенсиониране на военни и полицаи. Според Калфин е редно освен стаж за всички категории труд да има и възраст.

"Това обаче трябва да е съобразено с възможностите на тези хора да работят друг вид работа, защото някой полицай или военен, който е изпълнявал тежки мисии надали може да ги изпълнява след 15-те години, които са във закона, но това не означава че трябва да се пенсионират на 34-35 години. Те трябва да имат възможност за работа при условия, които са приемливи за състоянието им", обясни Калфин.

Подобно мнение изрази и служебният социален министър Йордан Христосков като кабинетът "Близнашки" дори подготви промяната в отвовор на препоръки от ЕК да се въведе минимална възраст за пенсиониране на всички български граждани. Това навлече гневът на силовите ведомства срещу Христосков, който обаче обясни, че решението ще е на редовното правителство.

"Нашата пенсионна система са пенсии за възраст, а не пенсии за прослужени години, както сега се пенсионират хората в специалните ведомства – при 27 години общ стаж, от които две трети кадрови. Средната възраст за пенсиониране е под 50 години. Същите тези хора започват да получават пенсии и продължават да работят – понякога в същите институции, макар и на друго работно място, но най-често в охранителни фирми и други. Независимо, че са извън системата, плащат се високи пенсии на хора, които продължават да работят. Това е прахосничество на средства в осигурителната система", обясни тогава Христосков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай