Калфин: Бежанците в България са проблем за целия ЕС

Калфин: Бежанците в България са проблем за целия ЕС | StandartNews.com

Хасково. "Напливът от бежанци на външната граница на Европа трябва да се превърне в общ проблем за целия Европейски съюз, което означава, освен по отношение на финансирането, и по отношение на приемането на тези хора", коментира пред бежанския център в свиленградското село Пъстрогор евродепутатът Ивайло Калфин. Той беше придружен от други двама български евродепутати - Станимир Илчев и Моника Панайотова. Малко след пристигането на българските дипломати в лагера дойде и един автобус с колеги на Илчев, Панайотова и Калфин от Европарламента.

Евродепутатите бяха посрещнати с бурни овации от домуващите бежанци в Пъстрогор. И пред европарламентаристите хората се оплакаха основно от недостигащите места в центъра. Чужденците поставиха отново на дневен ред и въпроса със забавянето при получаването на статут, както и дългите процедури за това.

Според Калфин България задължително трябва да поиска финансова помощ от Европейския съюз, особено ако темпът на бежанците, които влизат у нас нелегално, се задържи със сегашната си сила. Относно очакванията, че съвсем скоро страната ни ще достигне критичната точка от 5000 бежанци, Калфин коментира, че има няколко инструмента България да поиска от Брюксел финансова помощ, но по-важното е да се знае, че колкото и голяма да е тази финансова помощ от Европа, страната ни няма възможност вече да приема бежанци на територията си.

С коментара си Калфин още веднъж намекна, че е редно останалите страни от Европейския съюз също да вземат отношение за разселването на емигрантите. Евродепутатът даде и пример, че на турска територия Гранична полиция трябва да охранява по-рестриктивно границата с България. Калфин разказа за случай, който са му показали от българската Гранична полиция, заснет с термовизионната техника. "Виждат се бежанци как минават граничната бразда в тъмната част на деня и идват към България, без дори да се крият. Покрай тях минава турски патрул, който ги поглежда и ги пуска да преминат без да ги задържи", разказа Ивайло Калфин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай