Изчезнаха колоните с камиони на границата

Изчезнаха колоните с камиони на границата  | StandartNews.com

Километричните колони от камиони на турската граница изчезнаха. Два телефонни разговора между министрите на транспорта на България и Турция Кристиан Кръстев и Бинали Йълдъръм сринаха високата стена между двете страни. Турските гранични власти вече не задържат необосновано с дни български камиони, а тирове на наши превозвачи вече не препречват пътя към граничните пунктове Капитан Андреево и Лесово.

И последните камиони от натрупаната от четвъртък насам километрична колона бяха обработени и преминаха границата. Това обясни Петко Ангелов, зам.-председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ), организатор на блокадите от 9 май насам. "Надяваме се на срещата между министрите Кръстев и Йълдъръм утре в Лайпциг да бъдат изчистени всички спорни въпроси, а нашите права - защитени", каза Петко Ангелов.

Както "Стандарт" многократно писа, български превозвачи, членове на БАСАТ, на два пъти затваряха границата с Турция. На 9 май те блокираха движението на камиони през ГКПП Капитан Андреево в знак на протест срещу турския рекет срещу наши тирове. Според нашите превозвачи повод за рекета било писмо на шефа на турските митници Сефа Екин от 8 април, с което той нарежда на подчинените си да задържат само български камиони. Въпреки постигнатата договореност необоснованите задържания с 3-4 дни на десетки наши тирове продължиха. Затова на 16 май те отново блокираха границата, като този път освен Капитан Андреево затворен беше и КГПП Лесово.

Телефонните разговори между министрите Кръстев и Йълдъръм вдигнаха блокадата. Движението на тирове от и към Турция ще се увеличи след пускането на Дунав-мост 2 в началото на юни, прогнозира министър Кръстев. Очаквам подписването на Акт 15 и Акт 16 за Дунав-мост 2 да стане през първата седмица на юни, обясни той. Както "Стандарт" вече писа, на 29 октомври официално ще бъде открит тунелът под Босфора и транзитът от Близкия изток към ЕС и обратно ще се увеличи значително, като голяма част от него ще преминава именно по Дунав-мост 2.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай