Изберете мебели според характера си

С малки аксесоари ще следвате модните тенденции, без портфейлът ви да изтънява

Изберете мебели според характера си | StandartNews.com

София. Модата в мебелите се мени толкова често, че за да я следваш, трябва да преобзавеждаш дома си всяка година. Но пък ако през септември е дошъл моментът да осъществите планираната от известно време смяна на кухнята, дивана или спалнята, то няма нищо лошо да се вслушате в съветите на експертите кое е модно през тази година.

Според специалистите, ако искате да следвате най-новите тенденции, задължително трябва да заложите на мебели в нюанси на сивото, лилавото, зеленото и цвят мента. Но тъй като мебелите обикновено не се сменят всяка година, спокойно може да заложите и на класическите цветове като кафявото и жълтото. Така няма да се налага да сменяте мебелите си при следващата модна вълна.

Ако искате обаче да следвате модните тенденции, без страстта ви да излезе солено, просто добавете в дома си аксесоари в модните гами - възглавници, вази, саксии или каквото ви хрумне. Те лесно могат да бъдат подменени заедно с промяната на тенденциите в света на мебелите. Черно-белите панели с контрастни цветове вече не са на мода, категорични са експертите. Те препоръчват обзавеждането да е в една гама, с преливащи цветове. Но каквито и нови мебели да изберете, домът ви ще се освежи и ще стане по-уютен за предстоящите дълги зимни вечери. При избора на обзавеждане обаче трябва да се ръководите не само от модните тенденции, а и от функционалността на мебелите. Изключително важно е те да пасват на характера и на навиците ви - къде обичате да закусвате, как пиете кафето си, къде гледате телевизия и къде се събира цялото семейство.

Но какъвто и диван, масичка или кухня да изберете, най-добре е да заложите на висококачествени материали, съветват експертите. Най-качествени, но и най-скъпи са мебелите от масивна дървесина. Не е много подходящо обаче те да са близо до мивката в кухнята, тъй като масивното дърво не е хубаво да се мокри. При шкафовете и гардеробите все още властва и тенденцията за украсяването им с различни декоративни елементи. Като тук можете да оставите въображението си да полети и да изберете от традиционната резба до по-ексцентрични украси с пайети и огледала. Актуални са големите ъглови дивани, обшити с кожа или велур и украсени с кристали.

Сред най-модерните в момента материали е кожата, която се използва както за тапициране, така и за украса, категорични са експертите в обзавеждането. Специалистите препоръчват да заложите на мебели, които ще създадат в дома ви усещане за лекота, свобода и светлина. Ако пък нямате средства за изцяло нови мебели, можете да поосвежите дома си с дребни хитрини, като например смените само вратичките на шкафовете в кухнята и сложите няколко от матирано стъкло.

Миксирайте стиловете

Може да съчетаете съвременно обзавеждане с акценти от предишни епохи

Каквото и да препоръчват експертите, не бива да забравяме, че домът е нашата крепост, така че дори и да познавате модните тенденции, основно правило при подреждането на дома и избирането на мебелите е да се чувствате добре и уютно в него. Затова дори специалистите са склонни да приемат залитанията в различни стилове и дори съветват да миксираме мебелите според собствените си усещания. И дори дават няколко съвета. Ако сте избрали удобен диван с облегалки във флорални мотиви, спокойно можете да го съчетаете с масивни дървени столове. За да прибавите характер в стаята или като акцент, можете да използвате шкаф или ракла от естествено дърво, резбовани с фолклорни мотиви например. Или да изберете от богатата палитра от мебели на пазара, издържани в стила на африканското изкуство.

С цел да пестят място в стаята и да създават простор, на модната сцена отново се завръщат леглата с шкафове или място под матрака за събиране на дрехи и куп дреболии. През тази година дизайнерите твърдят, че не е проява на лош вкус да съчетаете съвременни дизайнерски мебели с такива от предходни епохи. Вместо еклектика според тях това ще е свежо намигване в дома ви. За да освободите повече пространство в жилището си, дизайнерите съветват да подберете леки и малки по размери, но функционални мебели. Със същата цел можете да заложите и на обзавеждане в бяло или други светли тонове. Орехът пък ще внесе стил в трапезарията ви.

Бялото е табу в спалнята

Ако искате да имате хармоничен живот, изберете внимателно цвета на обзавеждането в дома си. За да не скучаете в спалнята или да ви налягат тежки мисли в леглото, не залагайте на бяло, сиво и кафяво за мебелите в тази стая. Според експерти във влиянието на цветовете върху живота ни тези три гами символизират грижите и задълбочават проблемите. За да се разбират добре партньорите, позитивно влияние оказва обзавеждането на спалнята в синьо, докато червеното разпалва страстите. За да се успокоите след дълъг работен ден, се снабдете с картина, изобразяваща тучна ливада или зелени аксесоари за дома, тъй като този цвят успокоява. Жълтото е цветът на реда, а аксесоарите в този цвят ще ви помогнат да постигнете разбирателство. За да привлечете повече пари в дома си пък, комбинирайте лилаво и червено.

Аквариум до вратата за добра кариера

Подредбата на дома според древното китайско изкуство за хармонизиране на енергията фън шуй може да промени живота ви. Ако искате да пораснете в кариерата, може да поставите аквариум или минифонтан в близост до входната врата на жилището. Така според древното учение ще активизирате професионалния си успех. В случай, че предпочитате да обикаляте света, вместо да сте постоянно зарит с бумаги на бюрото, то можете да поставите вдясно от входната врата висящи предмети, като е препоръчително да са в бяло, черно или сиво. За да привлечете пари, пък трябва да обърнете специално внимание на левия ъгъл в дъното на дома ви. Именно там е най-подходящото място за ъгловия ви диван, който е препоръчително да бъде решен в пурпурно или синьо. Точно на срещуположния край на дома - в десния ъгъл в дъното на апартамента или къщата ви, се намира зоната на любовта. За да съхраните свежи чувствата между партньорите, поставете там кристални предмети или двойка еднакви фигури. Ако пък все още търсите половинката си, поставете на това място червени свещи.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай