Интрига вади Игнатий от битката за Варна

Сливенският епископ уж се отказал с писмо, от Синода отричат

Интрига вади Игнатий от битката за Варна | StandartNews.com

Варна. На 24 ноември Св. синод трябва да избере нов митрополит на Варна. Скандалите около двамата "финалисти" - Борис Бачковски и Игнатий от Сливен, изправят пред изпитание архиереите. Проблемен вот назрява и в другата овдовяла епархия - Неврокопската. В центъра й Гоце Делчев днес е погребението на дългогодишния й митрополит Натанаил, който се ползваше с уважение и от приятели, и от опоненти.

Смирението не е водещо за духовниците ни щом става дума за кадруване. Овдовяването на две епархии за половин година извади на показ дълго таени вражди и надежди в църковните среди. А на интригите, които се завихрят около изборите на нови митрополити, могат да завидят и най-изпечените партийни апаратчици.
Първи въстанаха край морето. След като не се сбъднаха очакванията им във финалната двойка да влезе фаворитът им - главният секретар на Синода Наум. Нито викарият на покойния дядо Кирил - епископ Йоан. На заседание късно в събота, 23 ноември, Синодът трябва да реши дали приема епархийския вот, а на следващия ден да гласува за един от двамата финалисти. Централата на църквата обаче

ще бъде залята от жалби от морето

В над 20 храма във Варна се събират подписи срещу избора. Всеки ден има протести срещу Борис и Игнатий. Голяма част от епархийските избиратели ще внесат жалба в Синода, обясни отец Василий Шаган. Според него изборът е протекъл по порочната практика да се издига един фаворит - Борис, и един неизбираем - Игнатий. Варненски духовници коментират, че е въздействано с пари или по друг начин върху избирателите от Добричка, Търговишка и Шуменска околии. И.д. митрополитът край морето Амвросий Доростолски заяви, че не може да коментира избора, защото технологично е бил проведен по процедура. "И аз съм чувал за агитиране, но от трети лица. Всеки, който има доказателства, трябва да ги предостави. Иначе не ме карайте да коментирам качествата на Борис

защото ме насаждате на пачи яйца

Щом е в кандидатската листа, значи е достоен", коментира Амвросий.
Възраженията на духовенство и паство срещу Борис са, че не води богоугоден живот. Игнатий и Бачковския игумен имат общо минало - били са един след друг представители на БПЦ в Москва. Вчера към скандалите се добави мистерия - оттегля ли се Игнатий. Първо БНР съобщи, че той се отказва от надпреварата със заявление пред Синода. От канцеларията в София обаче отрекоха да е постъпвало писмо. От митрополията в Сливен пък, където Игнатий живее, обявиха, че епископът ще участва в борбата. "Ще дам официално изявление, което ще бъде публикувано на сайта на Св. синод. На този етап не давам коментар", лаконичен беше самият епископ. Ако Игнатий се оттегли, възможностите пред Синода са две -

да отмени избора и да насрочи нов

както искат варненци. Или да го признае и да добави като подгласник на Борис останалия на трето място Наум. Изходът от кризата във Варна е в ръцете на архиереите. Възможно е, ако все пак Борис бъде избран за митрополит, Наум да заеме настоящия му пост - игумен на Бачковския манастир. Той пък ще оваканти позицията "главен секретар на Св. синод". Не е ясно някой да има апетити към нея. Но духовникът, който се откроява като помощник в администрацията, е архимандрит Дионисий.

Сионий и Серафим в дуел за Гоце Делчев

Проблеми се очертават и в "меката на разкола" - Неврокопска епархия. Доскоро църковната мълва спрягаше за наследник на дядо Натанаил бившият предводител на разколниците Инокентий. Събратята му извън лоното на БПЦ обаче вече го смятали за отстъпник. И не го искат за владика. Инокентий се върна в БПЦ, когато и.д. патриарх бе покойният Кирил. В момента е викарий на Галактион Старозагорски. Именно това е причината част от духовниците в Гоцеделчевско да искат Галактион за и.д. митрополит - за да постели пътеката пред Инокентий към митрополитския престол. Синодът обаче изпрати в Неврокопско Дометиан Видински. В София получили писма от представители на ВМРО и от духовници от епархията с молба именно владиката край Дунав да подготви изборите. Това роди мълвата, че титуляр на престола ще стане викарият на Дометиан - Сионий. Допреди няколко години той бе успешен ректор на Семинарията в София, но след неприятни обвинения, които не бяха доказани, бе отстранен от поста. Опонент на Сионий вероятно ще е викарият на дядо Натанаил - Серафим. Засега свещениците в Неврокопско приемат Дометиан като и.д. митрополит. "Няма напрежение. Поне засега. Не сме против Дометиан. За нас по-важно е, че на длъжността си остава Серафим. Той има големи шансове да е следващият Неврокопски митрополит", твърдят попове от Благоевград.

На целия този фон вероятно догодина се очаква патриарх Неофит да освободи катедрата в Русе, тъй като не може да я съвместява дълго с трона в София. Не е ясно кога ще го направи, а от уважение към него никой не смее да попита. Едно е сигурно - Неофит ще обяви избори в Русеq когато църквата е най-подготвена за това. И се очертае достоен наследник край Дунав.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай