Гладна Коледа за 150 корабостроители

Глоба от 1,5 млн. заплашва бургаското предприятие заради незаконни уволнения

Гладна Коледа за 150 корабостроители | StandartNews.com

София. За поредна година преди Коледа стотици работници се молят за заплатите си, които са изработили, но не са получили. Ще имат ли храна, ток и топлина корабостроителите от Бургас, служителите в "Ремотекс" и уволнените от "Енерсис" в Търговище? Оръжейниците от ВМЗ дочакаха своето чудо и за първи път ще посрещнат спокойно празниците.

Гладна Коледа. Това очакват семействата на 150 уволнени корабостроители от Бургас, признаха работниците със сълзи на очите. Незаконно съкратените се събраха вчера сутринта пред залостените порти на завода на мълчалив протест. "Всеки от нас има своята лична драма. Един е с банкови кредити, друг има болно дете, което се нуждае от лечение, трети се грижи за възрастни родители. Обречени сме на мизерия. Не знаем какво да правим", разказа жена на средна възраст. Тя и повечето й колеги са затънали до шия в заеми. През последните три месеца откакто предприятието е спряло да им плаща заплати, всички разчитат на подаяния от близки и роднини. Има хора, които са останали без електричество заради неплатени сметки. Един от тях е 55-годишният Атанас Димитров. Той има 30 години стаж в "Бургаски корабостроителници" АД. Не може да работи друго. И сега, когато се озовал на улицата, се чуди как ще оцелява семейството му. Корабостроителят е теглил банков кредит, който е спрял да изплаща още през септември. "Обяснил съм в банката, че няма откъде да взема пари. Докато ми плащаха заплата - погасявах вноските. Регистрирах се в бюрото по труда, но оттам ми обясниха, че ще получа първото обезщетение най-рано в средата на януари догодина", споделя неволите си бургазлията. В момента семейството му е останало без абсолютно никакви доходи. Съпругата му Вяра е пенсионер по болест и до миналия месец е получавала малка пенсия. От догодина обаче не могат да разчитат дори на тези пари, защото от ТЕЛК са намалили процента на инвалидност на Вяра и тя повече няма право на пенсия. Голяма е трагедията и на друг от работниците - млад мъж, който не пожела да каже името си. Семейството е на път да изгуби ипотекираното си жилище, тъй като вече не може да го изплаща. Засега електричество в дома им все още има, защото възрастните му родители отделят от скромните си пенсии за тока.

Всички корабостроители не са получавали за последните три месеца заплати. Голяма част от тях имат да вземат по още толкова неплатени от 2010 година.

150 работници останаха едновременно на улицата в един и същи ден точно на Никулден. От тогава "Бургаски корабостроителници" е под ключ. Областната управа в Бургас, местната инспекция по труда и районната прокуратура едновременно издирват шефовете на фалиралото предприятие, но не успяват да открият никой. Изпълнителният директор Диян Дянков е потънал като че ли вдън земя. Няма следа и от синдика на дружеството. За пореден път вчера съкратените работници се срещнаха с областния управител с надеждата, че някой от шефовете им все пак ще се появи, за да даде обяснение. Но отново не бяха удостоени с внимание. Гневните хора се заканиха да блокират кръстовища, за ад им обърнат внимание.

С тях се срещна кметът на Бургас Димитър Николов. По време на срещата той обяви, че ще иска спешни разговори с новите собственици на корабостроителницата, като ще настоява пред тях да назначат отново на работа съкратените работници.
Шефът на инспекцията по труда в Бургас Павлин Васков пък се закани, че ако до края на работния ден в сряда работодателят не изплати дължимите заплати на съкратените служители, ще отнесе солена глоба от 1,5 милиона лева. "По закон максимумът на санкцията е 10 000 лева за всеки работник. Ние не искаме да налагаме тези големи глоби самоцелно и да утежняваме още повече финансовото положение на фирмата. Но ако парите не бъдат платени на хората, действително ще се стигне и до там", закани се Васков.

В "Ремотекс" чакат по 325 лева помощи

Собствениците на радневското предприятие "Ремотекс", което почти година не плаща заплати на работниците, имат издадени наказателни постановления за 86 хил. лева за рецидива, който не е само от тази година. Това съобщи шефът на регионалната инспекция по труда Йордан Йорданов. Но само една от тези глоби - за около 6 хил. лв., е влязла в сила. Всички останали са обжалвани в съда и още няма окончателно решение.

Надяваме се всеки от останалите 561 работещи в "Ремотекс" да получи за Коледа по 325 лв., с които да посрещнат поне празниците. Това обяви вчера общинският председател на КНСБ в Раднево Бойка Боева. Помощта щяла да бъде отпусната от фонда за социални вземания към социалното министерство. Министър Хасан Адемов е уверил лидера на синдиката Пламен Димитров, че за да се спести време, до петък парите щели да бъдат преведени в общинските социални служби в няколкото общини, в които живеят работниците и служителите на ремонтното предприятие - Стара Загора, Раднево, Казанлък и Нова Загора. Те щели да си ги получат оттам по списък.

"Съзнаваме, че на фона на няколкото милиона, които имат да получават работниците, това е нищожна сума. Но за някои от тях е направо спасителна глътка", добави Боева. Имало семейства, които са без ток заради неплатени сметки към ЕВН. Алчни лихвари и нетърпеливи кредитори обикаляли домовете и описвали имуществото на длъжници. От февруари насам хората не са получавали и една стотинка и няма как да обслужват заемите си. Голяма част от отчаяните работници били буквално на хляб и вода. Широко известен стана случаят с доведения до пълна мизерия баща, който продал пружините на леглото на децата си, за да им купи лекарства. Все по-упорити ставали и слуховете за самозапалвания, ако не получат обещаната помощ за Коледа.

За разлика от държавата, която се опитва да помогне на мизерстващите работници, мажоритарните собственици Сабин Спахиев и Галин Неделчев вече месец са в нелегалност. "Крият се като мишки и нямат куража и доблестта да застанат пред нас и да ни кажат какво мислят за бъдещето на предприятието", казват обезсърчените работници от "Ремотекс". Според мълвата те всячески се опитвали да торпилират заявеното намерение на държавата да прибере под крилото си доведеното до разруха ремонтно предприятие. Чрез свои хора упорито разпространявали слуха, че одържавяването щяло бъде грубо нарушение на европейските директиви. Други пък твърдят, че собствениците искали безумна сума за дяловете си, за да откажат държавата и БЕХ да ги откупят.

На част от тези тревожни въпроси работниците вероятно ще получат отговори от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев, който е обещал да се срещне с тях в последния работен ден преди Коледа.

Среща при областния управител днес

Румяна Михайлова,
главен секретар на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда"

Утре б.р. (днес) при областния управител в 14 ч следобед ще се проведe среща с представители на работодателите - синдик и финансов директор, с които ние близо една седмица не можем да осъществим контакт. На срещата ще се стартира нашата проверка. Ние знаем какво не е изплатено на работниците, но трябва да проверим и защо не е спазена процедурата за масови уволнения и какви са предстоящите намерения за изплащане на заплатите за септември, октомври, до датата на прекратяване на правоотношенията. За всеки индивидуален случай трябва да се прецизират обезщетенията.

В строителството закъсват най-много

Общо 16 старозагорски фирми, повечето от строителството, приключват с неизплатени 2-3 и повече заплати към своите работници.

През ноември трудовите инспектори са извършили общо 873 проверки и са съставили 14 акта. Най-много са нарушенията на здравословния и безопасен труд и трудовото законодателство.

Оръжейниците от ВМЗ с пълна трапеза

Заводът започна да разплаща и старите си дългове

За първи път от години оръжейниците от ВМЗ Сопот ще посрещнат Коледа и Нова година с пълни трапези. Докато миналата година работниците студуваха, стояха на тъмно и гладуваха заради забавени с месеци заплати, сега редовно имат пари по сметките. Малко са, но стигат, когато човек си разпредели правилно семейния бюджет, казват оръжейниците. Другото много важно нещо е, че парите идват точно на деня като по часовник. От юли в оръжейното предприятие не са имали проблем с получаването на трудовите възнаграждения. Тогава за кратко отново имаше напрежение и ВМЗ бе в стачна готовност, но ръководството с помощта на държавата овладя ситуацията и плащанията на заплати и аванси се нормализираха. Не сме имали забавяне нито за ден, коментира Димитър Атанасов, лидер на "Подкрепа" в предприятието. Хората вече са взели аванс и точно преди Коледа ще си получат и трудовите възнаграждения. Отсега правят списък с покупките за празничната вечеря. Ще има и пържолки, и салата, и вино, радват се домакините. Оръжейниците няма притеснения и за сметките за тока за разлика от миналата зима, когато стояха на тъмно и студено или се събираха да живеят по няколко семейства в едно жилище, за да не мръзнат. Подаръци на децата ще донесе и Дядо Коледа, който днес в 13 часа ще кацне в подбалканското градче с парапланер. Той и Снежанка ще зарадват с лакомства 50 хлапета, сред които има деца и внуци на оръжейници. По думите на директора на ВМЗ Сопот инж. Иван Стоенчев добрият старец няма да посети завода, защото предприятието има все още много задължения, така че ще пропуснат коледните надбавки и новогодишните банкети. Добрата новина обаче е, че заводът е започнал да се издължава към кредитори и фирми, на които не е плащал от години и има милиони левове, натрупани борчове. В същото време цеховете работят на пълен капацитет и на три смени. Осигурени са военни поръчки за десетки милиони, с които предприятието се надява да плаща редовно на работниците и до няколко години да изплати и дълговете си. Ако работата върви така, ще си върнем старата слава, а може да станем отново едно от най-проспериращите предприятия в страната, както бяхме преди години. Не нас да ни храни държавата, а ние да даваме хляб на мнозина, това си пожелават за идната година и работниците, и ръководството на сопотската оръжейница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай