Четвъртък,

EurActiv: Кристалина с функции като на главен изпълнителен директор на ЕК

От: Failed to load user -
A
A
A

В Еврокомисията с председател Жан-Клод Юнкер българският кандидат за заместник-председател на Европейската комисия и комисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева ще има огромни правомощия, като на практика всички комисари ще й докладват. В писмото от Юнкер с длъжностната й характеристика пише: "Вие ще ръководите работата на всички комисари". Така функциите й ще наподобяват тези на главен изпълнителен директор на Комисията "Юнкер", тъй като ще отговаря и за парите, и за служителите на ЕС, съобщава EurActiv.

Георгиева приведе силни и убедителни доводи за своите приоритети пред членовете на ЕП, а стабилното й представяне изпъкна на фона на мъчителните изслушвания на няколко нейни колеги. За разлика от други "изпити", където депутати от ЕП атакуваха кандидат-комисарите за предполагаеми конфликти на интереси, Георгиева бе питана само по въпроси, свързани с нейния ресор. Отговорите й показаха, че е подходяща за длъжността.

Единственото, което затрудни Георгиева бе да се придържа към правилото за две минути на отговор. "Две минути не са достатъчни да ви зарадвам с отговорите си, но ще съм ви под ръка пет години", каза тя, развеселявайки присъстващите в залата. Изглеждаше наистина изслушването й хареса, докато за други кандидати това изживяване изглеждаше като мъчение, пише още EurActiv.

Въпрос на Партията за независимост на Обединеното кралство целеше да изкара българския кандидат от равновесие, Георгиева си спечели овациите на присъстващите в залата. Запитана как планира да съкрати бюджета на ЕС, тя отговори: "Работата ми е да изпълнявам бюджета, не да го съкращавам".

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички