Дипломати видяха Исус в ракета

Посланици се дивиха на 400-годишен храм в Добърско

Дипломати видяха Исус в ракета | StandartNews.com

Благоевград. Над 50 посланици и дипломати с техни близки посетиха уникалната църква „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" в разложкото село Добърско. Гостите ахнаха от древните стенописи и икони в малкия храм. Впечатлиха се най-вече от изобразения в космическа ракета Исус Христос. Те влязоха на три групи, за да разгледат светата обител, която е построена през 1614 година и е гордостта на местните хора.

 

Тази година ще се чества 400-годишнината на църквата с много прояви. „Този ден бе един от празниците. Защото не всеки ден идват посланици на десетки чужди държави. Посланичките на САЩ и Египет лично дойдоха да ми благодарят за беседата и за посрещането. Всички се снимаха пред храма. Водеше ги външният ни министър Кристиан Вигенин", разказа кметът на Добърско Никола Найденов.

 

Той говори за историята на обителта край чудодейния извор в двора на църквата. Легендите разказват, че с тази вода са мили слепите си очи войниците на цар Самуил след злополучната битка в планина Беласица. Затова и те са изобразени на църковните стенописи. Някои от гостите също пробваха лечебната сила на извора.

 

Министър Вигенин се чувстваше като у дома си, тъй като баща му е от съседното селище Горно Драглище. Той решил да доведе тук дипломатите, за да разпуснат след тежкото състезание по ски в събота. "Да видят, че има много места, с които се гордеем и си заслужава да се видят", сподели той. След като разгледаха уникалната църква, всички заминаха за заведение в Добринище, където обяд за тях даде външният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай