Дипломати летяха върху ски в битка за Купата на външния министър

Дипломати летяха върху ски в битка за Купата на външния министър | StandartNews.com

За пета поредна година на писта „Юлен" в Пирин планина посланици и служители на посолствата у нас, както и родни политици показаха уменията си в белия спорт. За пета поредна година на писта „Юлен" в Пирин планина посланици и служители на посолствата у нас, както и родни политици показаха уменията си в белия спорт. Голямата цел пред тях бе Купата на външния министър Кристиан Вигенин. Въпреки сериозния залог, на трасето цареше феърплей.

 

В състезанието участваха над 60 дипломати, политици, техни приятели – жени и мъже, както и деца се пуснаха в надпреварата. „Нека най-добрият да спечели в това състезание. Инициативата е чудесна, миналата година също имаше голямо участие, сега хората са още повече. Тук, на пистата, е мирното съревнование между нациите, тук може да победи най-добрият, който не е задължително да е представител на най-голямата и силна държава. Така че спортът си е спорт, това е една малка олимпиада", заяви външният министър, който гледаше спусканията на скиорите. Той самият не се пусна в надпреварата, тъй като ръката му е счупена. „Не съм добър скиор и сигурнощях да се изложа. Обичам да идвам в този край. Най-красивото място и на-добрият курорт в Европа", подчерта той.

 

А на пистата никак не бе спокойно. Буквално вреше и кипеше от атрактивни спускания. 5-годишната Елена Кръшняк бе най-малката участничка в състезанието. Тя показа на по-възрастните как се кара с хъс и талант по трасето. Тийнейджърка пък не скри сълзите си, но не заради времето си, а защото много я стягаше едната обувка. Но стоически издържа и двата манша. В съвсем друга възрастова категория бе посланикът ни в Черна гора Младен Червеняков. Той се бореше за най-добро време при дипломатите над 50 години. Видимо уморен бе в края на трасето, но не загуби нито чувството си за хумор, нито оптимизма си. Уверено летеше по пистата и вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Но тя не бе толкова словоохотлива. „Съсредоточена е в спусканията, иска да се представи достойно, затова не се разсейва в приказки", обясниха с усмивка организаторите. И се оказаха абсолютно прави. Златанова отвя конкуренцията и се класира в тройката при жените. Остана с бронзов медал, но и това бе повече от добро постижение. Първото място грабна при дамите дипломати Паола Хьопфнер от немското посолство. Носител на преходната купа на външния министър е посланикът на Чехия Павел Вацек.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай