Дионисий е шилото в църковната торба

Дионисий е шилото в църковната торба | StandartNews.com

Участва във фабрикуването на архонти, ядоса миряните с 5 лева такса за храма "Невски"

Защо заря за мутри може, а за Великден - не, гневи се архимандритът

Шило в торба не стои, е казал народът. Едва ли тази мъдрост подхожда повече за някого, отколкото за предстоятеля на патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" архимандрит Дионисий. По чиито идея и сценарий се проведе великденският празник в храма, шокирал миряните със заря и фойерверки. Вчера архимандритът яростно отхвърли всички обвинения, че пукотевицата е била неуместна.

"А може да има заря за рожден ден на всяка една мутра, може да ходят по площадите кресливи политици, но да се даде гласност, шум и светлина за най-големия християнски празник това не би? За друго може и да няма реакция, но когато българската църква прави нещо и то пред съборния си катедрален храм, тогава е лошо", гневно заяви архимандритът пред Нова тв.

Реакцията му не изненада тези, които добре познават Дионисий и досегашните му ексцентрични прояви.
Иначе неговото служение в Църквата започва съвсем по устава. Роден като Димитър Бойков Мишев през 1981 година в София в познато на столичния клир и църковната общественост православно семейство. Средното си образование завършва в Общински училищен комплекс "София" с профилна специалност "Организация на туризма". Сигурно от тук идва и

неговите увлечения към всевъзможни атракции

от рода на гвардейски оркестри и фойерверки за църковните церемонии.

През 2000 г. е приет за студент в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и по препоръка на покойния патриарх Максим е зачислен за послушник в Троянския манастир "Успение Богородично". Приема монашество две години по-късно в казанлъшкия манастир "Въведение Богородично" от Старозагорския митрополит Галактион. С който ще извърши повечето от следващите си подвизи. След като служи при него една година, отива при покойния Доростолски митрополит Иларион.
А през 2006 г. е повишен в йеромонах от Знеполския епископ Николай - днес Пловдивски митрополит.

След като бе привикан на служба в Светия синод, през 2008 г. е възведен в архимандритско достойнство от дядо Иларион. На 1 юли 2011 г. по благословение на патриарх Максим и решение на Светия синод е назначен на длъжността "Началник отдел "Богослужебен" при Синода.

През 2014 година архимандритът трябваше да бъде ръкоположен за епископ. И тук вече на бял свят се появи другата биография на младия клирик. Защото се оказа, че Дионисий от години е основният двигател по раздаването на измислената титла "архонт на БПЦ", с която той в нарушение на православните канони удостои редица лица със спорна обществена репутация и връзки с олигархията и силови групировки. Дионисий е участник и в скандалните за православните вярващи "ритуали" в Силистра по произвеждане в "рицарско достойнство" на кръстоносци от ордена в Асизи, които нямат нищо общо с православната вяра. Тогава, буквално часове след оповестяване на тези деяния, група миряни

започна електронна петиция "Стоп Дионисий", подкрепена от хиляди хора

Те изпращат и отворено писмо до патриарх Неофит, в което настояват хиротонията на архимандрит Дионисий да бъде отменена, тъй като те нямат доверие в неговата личност като православен духовник. Като аргументи бяха изтъкнати пълната липса на монашески опит в манастир и липсата на най-важните качества на православния епископ: молитвен дух, себеотдайност, смирение, послушание и липса на стремеж към първенство. В писмото се посочват и недопустимите действия на Дионисий в "архонтската афера", съслужението му с католици, участието му в съвместни служби със съмнителни рицари и ордени, непризнати не само от Православната църква, но и от другите официални религиозни институции като Римокатолическата църква, Малтийския орден и др.

Нещата обаче не свършиха само с виртуален протест, както обикновено става. През Синодалната палата се събраха стотици реално протестиращи. Което накара патриарх Неофит да оттегли предложението си за ръкополагането на архимандрит Дионисий, което трябваше да стане на 21 декември 2014 г. И за което вече бе подготвен пищен коктейл в петзвездния хотел "Шератон". Но архимандрит Дионисий все пак успя да измести епископ Тихон на длъжността предстоятел на храма-паметник "Свети Александър Невски". И почти веднага отново предизвика скандал с въвеждането на такса от 5 лева за влизане в храма. Това пък изненада не само редовите миряни, но и архиереите от Светия синод. Защото съгласно чл. 14 от устава на БПЦ, катедралата е на пряко подчинение на Светия синод и всяко решение на църковното настоятелство задължително подлежи на одобрение на Синода. Дионисий вкара в неловка ситуация патриарх Неофит с обяснението, че той е в течение на нещата, като съзнателно пропуска, че управлението на БПЦ не е еднолично а съборно-синодално. И като капак на всичко дойде и кичът с всичките оркестри и фойерверки навръх Великден. Сега архимандритът обяви пред медиите, че всичко е било съгласувано със Синода и с Негово светейшество. Според агенция "Двери-Бг" обаче се оказва, че изобщо не е така.
Пътят към ада е постлан с добри намерения, гласи една друга пословица. Може би архимандрит Дионисий наистина иска да направи нещо ново за БПЦ - и като ритуали, и като общение с другите Христови църкви. Но явно не е този начинът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай