Дейвид Харис се възхити на България за спасяването на евреите

Дейвид Харис се възхити на България за спасяването на евреите | StandartNews.com

"Спасяването на българските евреи е един от най-вдъхновяващите моменти в историята и показва какво може да постигне човешкия дух. Ако и други европейски държави бяха направили като България, много повече евреи щяха да бъдат живи". Това каза Дейвид Харис, изпълнителен директор на Американския еврейски комитет на публична лекция във Военния клуб в София, организирана от Атлантическия клуб в България и Дипломатическия институт. 

Той каза, че България може да не е голяма държава, но е показала чудеса от храброст по повод ужасяващия терористичен акт в Бургас през 2012 г. По думите му прекалено много европейски държави са се опитали да попречат на България да стигне до дъното на разследването на това отвратително престъпление и да посочи "Хизбула" като отговорна за него. "Но вие останахте непоколебими", заяви той. 

Харис заяви, че не вярва, че всичко, което прави Америка е правилно и след Афганистан и Ирак мнозина в Щатите си задават въпроса защо Америка трябва да се намесва в други страни. По думите му не трябва Америка да се явява във всяка гореща точка, а да прилага т. нар. интелигентна сила (съчетание между твърда и мека сила според изследванията на известния американски политолог Джоузеф Най - младши). 

Дейвид Харис каза, че Европейският съюз е най-успешният мирен проект в историята и изрази загриженост, че сякаш младите европейци са загубили разбиране за смисъла на този проект. Харис обаче изтъкна, че според него периодът 2014-2015 г. ще бъде определен от историците като период, предопределящ бъдещето на цялото човечество оттук-нататък. 

Той направи препратка към кризата в Украйна като едно от предизвикателствата, пред които са изправени днес както Европа, така и Америка, и посочи, че в Кремъл се пише книга, в която Украйна е само една глава, но има и предишни глави като Абхазия и Южна Осетия. Той изрази надежда "да не научим кои са останалите ненаписани глави в тази книга", т.е. те да не бъдат написани. 

"Единственият начин да се изправим заедно пред предизвикателствата - Европа и Америка, е да действаме заедно като ръка в ръкавица", заяви още Дейвид Харис. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай