ДАЗД започва проверки във всички помощни училища в София

ДАЗД започва проверки във всички помощни училища в София | StandartNews.com

София. Проверки във всички помощни училища в София започва Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), съобщиха от пресцентъра й.

Инспекторите от дирекция "Контрол по правата на детето" ще проверят дали е гарантирана сигурна и безопасна среда за децата с умствени и физически недостатъци, дали те имат ефективен достъп до образование и обучение, както и получават ли необходимите специални грижи.

От агенцията съобщават, че при проверките ще бъде търсено мнението на родителите за грижите и обучението на децата им, както и на специалистите, работещи с тях. Експертите ще извършат и наблюдение на провеждания учебен процес.

Повод за проверките са установените нарушения в организацията на дейността в IV помощно училище, както и публикациите в медиите за неглижиране на потребностите на дете, обучавано в III помощно училище.

В края на октомври директорката на IV помощно училище бе наказана с порицание заради нарушения в административно-управленската ѝ дейност, след като родителите на 13-годишната Ана-Мария Симеонова сигнализираха, че детето им може би е било насилено. В III помощно училище пък 12-годишно незрящо момиче с аутизъм бе отстранено, след като майка му се оплака в ефира на Би Ти Ви, че детето ѝ не получава необходимите грижи. Впоследствие момичето бе върнато в клас след медийното отразяване на случая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай