Честваме 24 май

Честваме 24 май | StandartNews.com

Отбелязваме Денят на славянската писменост и култура. На този ден в България се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий. В края на ХХ в. папа Йоан Павел ІІ обявява двамата братя за „покровители на Европа".

Свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на 22 май 1813 г. в Шумен. Има сведения, че организатори на това честване през 1813 г. са гагаузи от Шумен.

В съвременната историография се смята, че за първи път в епохата на Възраждането на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий" в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата.

Празникът ще бъде почетен с тържествени шествия в редица български градове.

Столичната община и Министерството на образованието, младежта и науката организират днес тържествено шествие по повод на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщават от общината.

Началото на шествието е в 10 ч от Националния археологически музей по маршрут: пространството пред Президентството, бул. "Цар Освободител", пл. "Народно събрание", бул. "Васил Левски" от кръстовището пред Софийския университет до Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

В шествието ще се включи кметът на София Йорданка Фандъкова, учители, просветни и културни дейци, ученици и граждани. По маршрута ще се присъединят представители на ръководството на БАН и на академичният съвет на СУ "Св. Климент Охридски".

В 11 ч е началото на официалната церемония при паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Националната библиотека. Там ще бъдат поднесени венци и цветя. Националната гвардейска част ще изпълни военен ритуал.

Българският патриарх Неофит ще отслужи благодарствен молебен, на който ще отправи молитва към Бога за всички деятели на просветата и културата в България. Молебенът е днес от 10 ч в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и на него патриарх Неофит ще отправи своите благопожелания и благословение за празника.

Във Велико Търново ще бъде връчена наградата "24 май" за най-изявения абитуриент и отличието "Свети Патриарх Евтимий" на изтъкнати учители от детските градини и училищата в общината.

Празнично шествие, посветено на 1150 години от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий ще има в Троян.

В Пловдив ще бъдат наградени участниците в конкурса за художествен превод от славянски езици, организиран от Катедрата по славянска филология към Пловдивския университет.

Национална панорама за детско и младежко творчество ще бъде открита в деня на славянската писменост и култура в Русе.

15 училища, 8 пенсионерски клуба и детски градини ще се включат в най-масовото изпълнение на химна "Върви, народе възродени" на централния площад в Бургас.

В Плевен шествие ще стигне до барелефа на Кирил и Методий, където ще бъдат поднесени венци и цветя, след което ученици от три плевенски училища ще изнесат празничен концерт.

Със спектакъла "Отворете сърцето ми и там ще намерите написано Ловеч" завършва втората част от проекта "Ловеч - корени от миналото, мостове към бъдещето". Представлението е посветен на духовното богатство и на най-изявените представители на науката, културата и изкуствата, родени в Ловеч.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай