Петък,

Чарлз счупи 900-годишна традиция. Великобритания в шок

От: СТАНДАРТ -
9645
Чарлз счупи 900-годишна традиция. Великобритания в шок
A
A
A

900-годишна традиция счупи новият крал на Великобритания Чарлз Трети и хвърли в шок поданиците си.

ВИЖ ОЩЕ: Кралско отмъщение! Принц Хари си изпати от червеното перо

"Промяната се вижда още със самата подготовка на коронацията. Ако направим паралел с коронацията на кралица Елизабет - ще видим, че коронацията на крал Чарлз III е много по-малка и по-различна.

ВИЖ ОЩЕ: Всички говорят за Кейт. Скандал на коронацията

За коронацията на Елизабет са присъствали над 8000 гости, сега около 2000. Сегашният крал Чарлз ще наруши 900-годишна традиция - да не бъдат канени други кралски особи на коронацията на британския крал. Това показва, че той се отваря към останалите кралски фамилии", коментира бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на "Денят ON AIR".

ВИЖ ОЩЕ: Новият крал! Колко тежи короната?

По думите му крал Чарлз е поканил голяма палитра от религиозни лидери, с което показва, че иска да бъде по-отворен към вероизповеданията.

ВИЖ ОЩЕ: Три скандални дами аут от коронацията

"Всичко това свързвам със ситуацията, в която се намира Великобритания в момента. След Брекзит тя е в изключително тежка ситуация и търси нови партньори. Крал Чарлз ще бъде натоварен със задачата да изкара страната от безпрецедентната икономическа криза", допълни гостът пред Bulgaria ON AIR.

ВИЖ ОЩЕ: Крал Чарлз Трети влюбен в наше чудо. Какво каза на Гълъб Донев?

"Великобритания се нуждае от всички възможни механизми, за да постигне нови споразумения", изтъкна Керемедчиев.

"Загубите са огромни. Обществото е стресирано. Великобритания в момента е в тежка криза. Чарлз трябва да води икономическа война. Виждаме по-голяма ангажираност на краля в тези тежки времена да помогне на кабинета. Неговата майка стана кралица на 23 години, а той на 74. Той има много по-голям опит с администрацията. Ще влезе с летящ старт", смята бившият зам.-министър на външните работи.

Според него Чарлз ще се опита да върне малко от изтъркания си имидж и определи посещението му в Германия като интересно, както и неговото изказване пред Бундестага.

"2/3 от изказването беше на немски език. Той ще има доста по-близки отношения с останалите монархически държави, като Нидерландия, Белгия, Швеция. Чарлз няма да се поколебае да си изцапа ръцете", коментира Керемедчиев.

Той отбеляза, че монархията ще стане много по-отворена, по-модерна след коронацията.

"Той ще бъде крал на народа. Що се касае до покани - такива са изпратени до всички ръководители на държави, които са в списъка, с които Великобритания има отношения. Може би трябваше президентът Радев да бъде там", допълни той.

Часове преди началото на коронацията на Чарлз III министър-председателят Риши Сунак отправи приветствие, в което я определи като историческо събитие за нацията, но и демонстрация на нейния модерен характер.

Той каза, че никоя друга страна не може да го направи по такъв бляскав начин.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com