Чарлз счупи 900-годишна традиция. Великобритания в шок

Направи нещо, което никой не очакваше

Чарлз счупи 900-годишна традиция. Великобритания в шок | StandartNews.com

900-годишна традиция счупи новият крал на Великобритания Чарлз Трети и хвърли в шок поданиците си.

ВИЖ ОЩЕ: Кралско отмъщение! Принц Хари си изпати от червеното перо

"Промяната се вижда още със самата подготовка на коронацията. Ако направим паралел с коронацията на кралица Елизабет - ще видим, че коронацията на крал Чарлз III е много по-малка и по-различна.

ВИЖ ОЩЕ: Всички говорят за Кейт. Скандал на коронацията

За коронацията на Елизабет са присъствали над 8000 гости, сега около 2000. Сегашният крал Чарлз ще наруши 900-годишна традиция - да не бъдат канени други кралски особи на коронацията на британския крал. Това показва, че той се отваря към останалите кралски фамилии", коментира бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на "Денят ON AIR".

ВИЖ ОЩЕ: Новият крал! Колко тежи короната?

По думите му крал Чарлз е поканил голяма палитра от религиозни лидери, с което показва, че иска да бъде по-отворен към вероизповеданията.

ВИЖ ОЩЕ: Три скандални дами аут от коронацията

"Всичко това свързвам със ситуацията, в която се намира Великобритания в момента. След Брекзит тя е в изключително тежка ситуация и търси нови партньори. Крал Чарлз ще бъде натоварен със задачата да изкара страната от безпрецедентната икономическа криза", допълни гостът пред Bulgaria ON AIR.

ВИЖ ОЩЕ: Крал Чарлз Трети влюбен в наше чудо. Какво каза на Гълъб Донев?

"Великобритания се нуждае от всички възможни механизми, за да постигне нови споразумения", изтъкна Керемедчиев.

"Загубите са огромни. Обществото е стресирано. Великобритания в момента е в тежка криза. Чарлз трябва да води икономическа война. Виждаме по-голяма ангажираност на краля в тези тежки времена да помогне на кабинета. Неговата майка стана кралица на 23 години, а той на 74. Той има много по-голям опит с администрацията. Ще влезе с летящ старт", смята бившият зам.-министър на външните работи.

Според него Чарлз ще се опита да върне малко от изтъркания си имидж и определи посещението му в Германия като интересно, както и неговото изказване пред Бундестага.

"2/3 от изказването беше на немски език. Той ще има доста по-близки отношения с останалите монархически държави, като Нидерландия, Белгия, Швеция. Чарлз няма да се поколебае да си изцапа ръцете", коментира Керемедчиев.

Той отбеляза, че монархията ще стане много по-отворена, по-модерна след коронацията.

"Той ще бъде крал на народа. Що се касае до покани - такива са изпратени до всички ръководители на държави, които са в списъка, с които Великобритания има отношения. Може би трябваше президентът Радев да бъде там", допълни той.

Часове преди началото на коронацията на Чарлз III министър-председателят Риши Сунак отправи приветствие, в което я определи като историческо събитие за нацията, но и демонстрация на нейния модерен характер.

Той каза, че никоя друга страна не може да го направи по такъв бляскав начин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай