Брюксел критикува забавянето на реформите

Брюксел критикува забавянето на реформите | StandartNews.com

София. България има сериозно забавяне на реформите в ключови сектори, констатира Европейската комисия в доклада си за напредъка на реформите в страната. Основните критики са насочени към големият дял на сенчестата икономика, ранното пенсиониране и ниската заетост, липсата на напредък при образователната реформа, ограниченият достъп до здравни услуги, необходимостта от промени в енергетиката. Еврокомисията отправя и седем препоръки към страната ни. Документът трябва да бъде одобрен от Съвета на министрите.

Цялостна данъчна стратегия

Публичните финанси в България като цяло са били стабилни и страната е запазила бюджетната

дисциплина, констатира Еврокомисията. Тя препоръчва да бъде създаден предвидения независим бюджетен орган и му дадат ясен мандат, функционална автономност и подходящи ресурси

„Съществуват значителни възможности за подобрение в спазването на данъчното законодателство, а постигането на напредък в тази област би позволило на България да направи повече разходи за насърчаване на растежа", критикува обаче документът. „Макар че България предприе някои забележими стъпки да намали разходите за спазване на изискванията и да подобри събираемостта на приходите, данъчната система продължава да се характеризира със значително укриване на данъци и със слаба административна ефективност", се казва още.

ЕК е на мнение, че административните разходи за събиране на данъци, както и свързаните с

плащането на данъци разходи на предприятията са високи. Въпреки предприетите мерки за подобряване на спазването на данъчното законодателство, делът на сенчестата икономик

а се очаква да остане голям, а за намаляването му са необходими непрекъснати дългосрочни усилия.

Премахване на ранното пенсиониране

Европейската комисия припомня, че равнището на заетост при по-възрастните е под средното за Европейския съюз и отчита като проблем възможностите за ранно пенсиониране в някои професии. „Въпреки че в тази област вече се предприе имат важни реформи, оставащите специални режими за някои професии са сред факторите, допринасящи за намаляването на реалната възраст на пенсиониране", се казва в доклада. Възможностите за ранно пенсиониране постепенно трябва да се премахват.

„За да запази напредъка, постигнат при увеличаването на пенсионната възраст, България трябва също да подготви изравняването на законоустановената възраст за пенсиониране на мъжете и жените, които са внасяли осигурителни вноски през цялата си професионална кариера, и да определи датата на влизането му в сила", пише в документа.

Според Еврокомисията трябва да се преразгледат критериите за отпускане на пенсии за инвалидност, за да се намалят злоупотребите.

Бързи стъпки в образованието и здравеопазването

„Много ограничен напредък бе отбелязан и в реформата на висшето образование. Наличието на значителни различия между резултатите от висшето образование и търсенето на пазара на труда влошава структурната безработица и затруднява развитието на високостойностни иновационни сектори", предупреждава ЕК.

Слабите резултати на висшето образование се обясняват с липсата на стимули за ВУЗ и със стандартите на отделните научни работници и преподаватели.

„Подобряването на качеството и обхвата на здравеопазването е дългогодишно предизвикателство за България. Увеличаването на прозрачността във финансирането на здравните услуги ще допринесе за растежа и конкурентоспособността в сектора", се казва по-нататък.

Европейската комисия препоръчва още мерки за подобряване на бизнес средата, ускорено въвеждане на електронното управление и усвояване на еврофондовете. И в този доклад на ЕК критики получават регулаторните органи, в частност в енергетиката. За нея Брюксел препоръчва създаването на пазар на едро за електричество и природен газ, улесняване за навлизането на нови играчи на пазара и подобряване на енергийната ефективност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай