Четвъртък,

Борисов откри Музея на розата в Казанлък

От: Администратор -
A
A
A

България дълго е време е била сред световните лидери в производството и износа на розово масло, а Розовата долина край Казанлък е регион, в който се култивират и произвеждат значителни количества от тази култура в световен мащаб. Затова и правителството винаги се е стремяло да осигурява необходимата подкрепа за този отрасъл, а в този мандат успяхме да предоставим на община Казанлък и 1 млн. лв. за изграждането на Музея на розата, който днес открихме с министъра на туризма Николина Ангелкова, на земеделието Десислава Танева, на регионалното развитие Лиляна Павлова и гости от най-различни държави.

Това обяви премиерът Бойко Борисов, който присъства днес на тържеството по случай откриването на музея. 

"Общината и дарители също участваха в изграждането на музея. Историческото наследство и историята на българската маслодайна роза ще бъдат съхранени и представени пред гостите на музея по изключително модерен и съвременен начин, като музейната експозиция проследява над 300-годишната история на българското производство на маслодайни рози. Тук могат да се видят и оригинални казани за производство на розово масло и розоварни", изтъкна Борисов.

И допълни: "Други стъпки, които предприехме за развитието на културните дадености на местността, бяха предоставените на общината за управление шест тракийски гробници, сред които и „Голямата Косматка", чрез което да се развива местният туризъм, и отдадените в полза на общинския исторически музей „Искра" горски имоти, където да се осъществяват археологически проучвания. Радвам се, че успяхме да подпомогнем Казанлък и с предоставения на общината безвъзмездно двуетажен учебен корпус, който да се ползва от школата по физика на Теодосий Теодосиев".

"На общината бяха дадени и няколко работни помещения както и държавния дял от сградата, предназначена за Дом на техниката, с което да се улесни предоставянето на административни услуги за населението", съобщи още премиерът.

"Политика на правителството е да оказва активно съдействие навсякъде, където има нужда да бъде направено нещо ново", изтъкна той.

Борисов изрази своята благодарност към посланиците на всички държави у нас, които в днешния ден са сред официалните гости на Празника на розата в Казанлък. „Радвам се на Музея на розата, радвам се на пречиствателната станция, на пожарната, които направихме в Казанлък, на детските градини и училища, които санирахме. Това правим и във всеки друг град", каза премиерът, цитиран от Фокус. Той уточни, че политика на правителството е навсякъде, където има сигнал, че трябва да бъде направено нещо ново, да оказва своето активно съдействие.

Розата е символ и на нашите опоненти, чудя се защо толкова години те не са се сетили и не са направили всичко възможно, за да направят музей на този символ. Те са добре дошли в този музей, защото той е на всички", каза още министър-председателят.

Още за събитието четете ТУК.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички