ЮНЕСКО със страхотни новини за България

Министърът на културата горд с коментар

ЮНЕСКО със страхотни новини за България | StandartNews.com

ЮНЕСКО със страхотни новини за България. Те отново избраха България за център за опaзване на живото културно наследство, съобщават от Министерството на културата (МК).

По време на 42-ата сесия на генералната конференция на ЮНЕСКО министърът на културата на Кръстю Кръстев и помощник генералният директор на ЮНЕСКО за култура Ернесто Отоне са подписали споразумение за продължаване за нов 8-годишен период на дейността на Регионален център ЮНЕСКО – София.

Центърът се управлява изцяло от български екип и е един от осемте в света с „Категория 2“, чиято мисия е опазването на нематериалното културно наследство на човечеството. 

„За мен и за екипа на регионалния център това е важно признание за добре свършена работа. Но и голяма отговорност - в следващите няколко години пред нас стоят много и съществени задачи.

Вярвам, че с необходимите усилия и упорита работа ще продължим да допринасяме за това живото наследство в региона на Югоизточна Европа да стои наравно с останалите на световната карта”, коментира Ирена Тодорова, изпълнителен директор на центъра в София. 

Генералната конференция се провежда в централата на ЮНЕСКО в Париж, Франция, от 7 до 22 ноември 2023 година. На нея присъстват всички държави членки на организацията. В българската делегация, водена от министър Кръстев, са също заместник-министърът на културата Амелия Гешева, както и Перса-Анна Накова, парламентарен секретар в МК. Събитието се провежда на всеки две години и определя политиките, програмите и бюджета на ЮНЕСКО.

Регионален център ЮНЕСКО – София е открит официално в София на 20 февруари 2012 г. Съучредители са МК, Министерството на външните работи и Българската академия на науките. Центърът се финансира целево от българската държава, като за целта е създаден специален член в националния Закон за културно наследство.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай