Юбилеен 50-ти спектакъл на "Ръкомахане в Спокан"

Юбилеен 50-ти спектакъл на "Ръкомахане в Спокан" | StandartNews.com

На 17 декември от 19.00 часа на Камерната сцена е юбилейното 50-то представление на "Ръкомахане в Спокан", спектакъл на Явор Гърдев с участието на Теодора Духовникова, Иван Бърнев , Леонид Йовчев и Павлин Петрунов.

"Ръкомахане в Спокан" е черна комедия, при това съвсем буквално. Навярно българската публика не е толкова чувствителна към проблемите на расизма и политическата коректност, но в постановката често се дочува думата "чернилка", а това прави пиесата достатъчно противоречива (за Западна Европа и САЩ) и интригуваща (за абсолютно всеки).

Иван Бърнев владее тоналността на речта си брилянтно, а изпълнението на Леонид Йовчев като хотелски рецепционист, на когото му се умира героически, е безумно, разтърсващо смешно. Текстът на номинирания за Оскар Макдона и режисурата на Явор Гърдев са сътворили пиеса, която не е за тези, които лесно ще се възмутят.

Кармайкъл (Бърнев) е окаяно човешко същество, чиято 20-годишна мисия е да открие липсващата си лява ръка. Героят попада в първоначално безобидния заговор на двойка дилъри на трева – чернокож и русата му, не особено интелигентна приятелка, които го увещават, че знаят къде е отдавна отсечената му ръка. Така в тясното пространство на хотелска стая Кармайкъл държи измамниците (чудесната Теодора Духовникова и белия негър Павлин Петрунов), докато не разбере къде точно е крайникът. Заложниците, обилно полети с бензин, изобщо не владеят нервите си, още по-малко изкуството на блъфа, а чудатият рецепционист допълнително усложнява комуникацията между измамници и измамен. Проблемът с комуникацията тегне в цялата пиеса, даваш си сметка, че обсебеността ти от една реалност може да отдалечи съвсем от това, което наричаме истинско. Гаврата с героя ни в измисления Спокан е метафора за отделянето от обществото и от своята собствена същност. Ръкомахане в Спокан се приема наведнъж, като горчиво лекарство, пише programata.bg.

РЕЖИСЬОРЪТ ЗА ПИЕСАТА

С апокалиптична веселост, трезв хуманизъм и дискретна изследователска добросъвестност Мартин Макдона търси и намира прикритите зад нормативния език ненормативни съдържания, които са в състояние изведнъж да срутят градения с хилядолетия бент между човека и еволюционните му предтечи.

Настъпвайки (като на небрежна увеселителна разходка) всички болезнени зони в сферата на политическата коректност (расова, полова, културна и социална), този забележителен автор стресово я тества за устойчивост и надеждност в удържането на конфликти на социалното дъно. И тя, уви, не издържа теста.

Явор Гърдев

НАГРАДИ "Икар '2012" за:
Поддържаща мъжка роля - Леонид Йовчев за ролята на Мервин

НОМИНАЦИИ "АСКЕЕР '2012" за:
Поддържаща мъжка роля - Леонид Йовчев за ролята на Мервин

Поддържаща женска роля - Теодора Духовникова за ролята на Мерилин

Театрална музика - Калин Николов за „Ръкомахане в Спокан"

Режисура - Явор Гърдев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай