Връчиха „Златен лъв“ на издатели

Асоциация „Българска книга” обяви отличниците си на сбирка в НДК

Връчиха „Златен лъв“ на издатели | StandartNews.com

По традиция по време на Софийския международен панаир на книгата организаторът на изложението Асоциация „Българска книга” връчи годишната награда за най-добър издателски проект „Златен лъв” в две категории. Заради най-голяма обществена значимост и широк медиен интерес – по преценка на журналистическо жури в състав д-р Андрей Захариев, Гриша Атанасов, Светлана Дичева, Стефан Джамбазов и Петко Тодоров - голямата награда, плакет „Златен лъв” 2019, бе присъден на „Егмонт” за юбилейните издания на романите за Хари Потър с художник Любен Зидаров за майсторския и нетривиален подход към оформлението. В същата категория с грамоти бяха удостоени „Книгомания” за поредицата „Любимцина публиката” и книгата „Идеи без граници, 30 интервюта със световни артисти” от Даниел Ненчев; издателство „ICU” за сборника „Истории от 90-те” за пресъздаване на атмосферата чрез автентични истории на съвременници; „Изток-Запад” за достолепното представяне на най-достолепния съвременен български литературовед, професор Никола Георгиев, с тритомника, завършен с „Литературоведският Вавилон” (2019).

Голямата награда „Златен лъв” 2019 експертното жури присъди на „Ентусиаст“ и Фондация „Културни перспективи“ за „Непознатото дете“ от Е.Т.А. Хофман.

Журналистическото жури реши да „удостои” с антинаграда издателство „Византия” за „Под игото на съвременен български език” за профанирането на литературната ни класика. Литературната награда „Златен лъв” в категорията за най-добър издателски проект се връчи от експертно жури  в състав професорите Кирил Гогов, Андреана Ефтимова и Милена Кирова, Федя Филкова и Веселина Райжекова. Отличието се присъжда за книга или поредица с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават с висока стойност на текста като съдържание и стил, принос към образованието и науката, добър превод, оригинален дизайн, илюстрации и добро полиграфическо изпълнение. За тази награда издателствата номинират свои издания, а експертно жури, съставено от специалисти в книжния сектор, избира победителя. От общо 11-те издателства, които отправиха своите предложения, журито номинира пет издания, които получиха грамоти. Това са „Лора, Яворов и аз. Спомени“ на „Библиотека България“; „Поезия“ от Пиер дьо Ронсар на „Колибри”; „Розата на Балканите“ от Иван Илчев на „Колибри”; „Личният бележник (джобното тефтерче) на Васил Левски“ на  „Изток-Запад”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай