Тъжно. Отиде си знаменит писател

На 89-годишна възраст

Тъжно. Отиде си знаменит писател | StandartNews.com

Н. Скот Момадей, носител на наградата "Пулицър", разказвач на истории, поет, преподавател и фолклорист, почина на 89-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес. 

Неговият дебютен роман "Къща от зора" се смята за отправна точка на съвременната литература за коренното население на Америка.

Писателят е починал на 24 януари в дома си в Санта Фе, щата Ню Мексико, съобщи издателството "ХарпърКолинс". Здравето му е било разклатено.

"Скот беше изключителен човек, изключителен поет и писател. Той беше изключителен глас в американската литература и за мен беше чест и привилегия да работя с него", казва в разпространено изявление Дженифър Сивилето, редакторката на Момадей. 

"Къща от зора", публикувана през 1968 г., разказва за войник от Втората световна война, който се завръща у дома и се бори да се впише в средата отново - история, стара като самата война. В този случай домът е индианска общност в Ню Мексико. Голяма част от книгата е базирана на детството на Момадей в Хемес Пуебло, щата Ню Мексико, и на конфликтите му с обичаите на предците, рисковете и възможностите на външния свят.

"Израснах и в двата свята и дори сега се движа между тях", казва писателят в документален филм на Пи Би Ес от 2019 г. "Това внесе объркване и богатство в живота ми".

Подобно на "Параграф 22" на Джоузеф Хелър, романът на Момадей е история от Втората световна война, която намира отклик в поколението, протестиращо срещу бойните действия във Виетнам. През 1969 г. Момадей става първият индианец, спечелил наградата "Пулицър" за художествена литература. 

Публикува повече от дузина книги  и се превръща във водещ защитник на красотата и жизнеността на традиционния живот на коренното население, отбелязва Асошиейтед прес.

През 2007 г. президентът на САЩ Джордж У. Буш удостои Н. Скот Момадей с Националния медал на изкуствата за "неговите творби, които прославят и съхраняват изкуството и устната традиция на коренните жители на Америка". Освен "Пулицър" сред отличията му са наградата на Академията на американските поети, а през 2019 г. - Дейтънската литературна награда за мир. 

Момадей има два брака и е баща на четири дъщери, като една от тях почина през 2007 г., отбелязва Асошиейтед прес, пише БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Тодор
преди 2 месеца

Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи:---- https://do.my/biox

Откажи