"Солта на земята" с гала в София

"Солта на земята" с гала в София | StandartNews.com

"Солта на земята", най-новият шедьовър на Вим Вендерс, един от големите майстори на визуалното изкуство и любимец на родната публика, ще има специална галапремиера на 19-ия "София филм фест". Това е завладяващ портрет на един от най-талантливите фотографи на всички времена - бразилеца Себастиао Салгадо. Лентата е създадена в партньорство с Жулиано Рибейро Салгадо, сина на Себастиао, и е удостоена със специалната награда на журито в Кан през 2014-а, с приза на зрителите в Сан Себастиан, с номинация за "Оскар" за документалистика.

40 години Салгадо пътува през различни континенти, следвайки ритъма на променящото се човечество. През и чрез обектива си той става свидетел на някои от най-важните събития в историята на света, запечатва международни конфликти, глад, страховити кризи и масово преселение. Салгадо се впуска в откриването на девствените територии, на дивата флора и фауна, успява да улови с камерата си грандиозни пейзажи като част от уникален фотографски проект - преклонение пред красотата на планетата.

"Себастиао е фотограф, на когото се възхищавам. Със сигурност ще забележите, че съществува нещо общо между документалните ми филми: всички те са посветени на артисти. Одзу в "Токио Га", Никълъс Рей във "Филмът на Ник", дизайнера Ямамото в "Записки за градове и дрехи"... Аз, който съм луд фен на футбола, можех да нахвърлям много добър портрет на някой футболист. Но никога негативно чувство не би могло да ме накара да започна да снимам филм. Единствено очарованието ми дава силата и енергията да правя кино. Освен вдъхновение, трябва да открия адекватната форма и да бъда изобретателен", казва Вендерс.

"Първоначално Себастиао ме попита дали е възможно да покажа снимките му по друг начин - не като в книга или на изложба. Идеята за филма се роди оттам", допълва кинаджията. Той разказва за активната позиция на известния фотограф по отношение на екологията, за мисията му по възстановяване на горите в родната му Бразилия. Днес Салгадо живее в Париж, където започва кариерата си като професионален фотограф през 1973 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай