"Скала" на Солаков краси Европейската банка

Творбата на Недко Солаков вече е част от колекцията на Европейската банка

"Скала" на Солаков краси Европейската банка | StandartNews.com

Най-новото попълнение в арт колекцията на Европейската централна банка - гигантско парче алуминий, подобно на скала - е дело на Недко Солаков, разказва Ройтерс. То е сред трите избрани произведения, за които общо са платени 1.25 млн. евро. Преди да създаде шедьовъра си, авторът заявява, че базираната във Франкфурт институция трябва да изпълни всичките си цели и служителите й да са "напълно удовлетворени" - условие, което той е поставил като надпис върху скалата алуминий. "Това, разбира се, никога няма да се случи, защото сериозна институция като ЕЦБ никога не може да бъде удовлетворена", разказва Солаков.

Творбата, озаглавена "A Site-Specific Piece on Stand-by", ще бъде официално открита от директора на ЕЦБ Марио Драги тази седмица.

Солаков обяснява, че е искал да покаже чувство за хумор и ирония, предизвикани донякъде от строгите ограничения, съпътствали излагането на творбата в сградата. "Не можех да използвам нищо от запалими материали, не можеше да е твърде тежко, не можеше и да е твърде високо, за да не задейства лазерните системи за сигурност", обяснява художникът.
Ръчни рисунки и шеговити надписи украсяват както "скалата", така и останалата част от залата - за ужас на персонала, грижещ се за чистотата. Солаков уточнява, че не се подиграва на ЕЦБ, която счита за една от най-важните институции на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай