Шок! Коя е най-разочароващата картина в света

Анализ на 18 000 рецензии доказват, че това е „Мона Лиза“

Шок! Коя е най-разочароващата картина в света | StandartNews.com

Анализ на 18 000 рецензии и мнения на музейни и арт уеб сайтове разкрива, че „Мона Лиза“ е най-„разочароващото произведение на изкуството“ в света. Но не заради този факт Джокондата, както е разговорното име на шедьовъра, нарисуван от гения Леонардо да Винчи, ще бъде преместена от традиционното си място в Лувъра.

Оказва се, че на всеки от деветте милиона в годината посетители във великия парижки музей му се полагат не повече от 50 секунди, за да се наслади на творбата – тълпите са толкова многобройни пред нея, че нямат време за повече. Смята се, че „Мона Лиза“ привлича 80% от туристите в Лувъра. И тъй като те не могат да й се полюбуват достатъчно, тя ще бъде ситуирана в зала 711. „Мона Лиза“ в собствена зала вероятно ще сложи край на общественото разочарование“, смятат от управата на Лувъра. Другата причина за трансфера е реставрацията, която започва в Лувъра – за нея Франция е отделила 500 милиона евро.

Припомняме, че „Мона Лиза“ е рисувана от Леонардо да Винчи с маслени бои върху дъска от топола. Малко други картини в света са толкова известни и репродуцирани. „Мона Лиза“, която е собственост на френското правителство, първо е била назовавана с много и различни описателни изречения като „неизвестната флорентинска дама“.

Вероятно Леонардо започва да рисува „Мона Лиза“ през 1503 година и според Джорджо Вазари я завършва четири години по-късно. Леонардо взима със себе си картината във Франция през 1516 година, когато крал Франсоа I кани художника да работи в Кло Люсе близо до замъка на краля в Амбоаз. Кралят купува картината за 4000 екю. След смъртта на Леонардо картината е орязана. Първоначално е имало колони от двете страни на фигурата, познати на изкуствоведите от ранните копия на творбата. Краищата на постаментите все още могат да се видят.

Картината е изложена в двореца Фонтенбло, а по-късно е преместена в двореца във Версай. След Френската революция е преместена в Лувъра. Наполеон I я взима за спалнята си в двореца Тюйлери, но по-късно отново е върната в Лувъра. По време на Френско-пруската война от 1870–1871 година картината е скрита някъде във Франция, преди отново да озове в Лувъра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай