Предвиждат лесен достъп до дигиталното културно богатство

Ще се подсили устойчивостта на културните и творчески сектори в цифровата среда

Предвиждат лесен достъп до дигиталното културно богатство | StandartNews.com

Министерсвото на културата предвижда по-лесен достъп до музейното, библиотечното и аудиовизуалното културно богатство чрез дигитализиране.

По този начин ще се подсили устойчивостта на културните и творчески сектори в цифровата среда, а също така ще се подкрепи и цялостният процес по съхранение на различен тип културни ценности и продукти и тяхното популяризиране в европейски и световен мащаб. Това заяви министърът на културата Боил Банов на неформална видеоконференция на министрите от ЕС, отговорни за културата и аудиовизията, организирана от Германското председателство на Съветa на ЕС.

Министърът постави акцент и върху подобряването на материалните условия на културната инфраструктура чрез предприемане на мерки за енергийна ефективност на сградния фонд на читалища и културни институти, които ще спомогнат за постигане на европейските цели за „зелен“ преход.

„Осигуряването на равнопоставеност и конкурентоспособност за европейските играчи – не само спрямо конкурентите им от трети страни, а и в рамките на Съюза - е от ключово значение. Само с прилагането на балансиран подход, отчитащ особеностите и нуждите на културни и творчески организации с по-ограничени възможности, функциониращи в различни по мащаб пазари, ще бъдем в състояние да осигурим увеличаване на присъствието на богатото разнообразие от европейски ценности, култури и творчество в световен мащаб“, каза той. 

В срещата участие взеха още зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас, отговарящ за утвърждаването на европейския ни начин на живот; Вера Йоурова, зам.-председател на ЕК, в чийто ресор попадат ценности и прозрачност; Мария Габриел, комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж и Тиери Бретон, комисар по вътрешния пазар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай