Предстои форум за опазването на недвижимото културно наследство в България

Събитието ще се проведе на 30 ноември и 1 декември

Предстои форум за опазването на недвижимото културно наследство в България | StandartNews.com

За опазване на недвижимото културно наследство в България, както и дискутирането на важни решения свързани с наследство ще бъдат повдигани на   двудневен форум. Фондация „Проект Бузлуджа“ организира форум за културно наследство – управление и интерпретация, който ще се състои на 30 ноември и 1 декември във Френския институт в София.

Това съобщава фондацията на официалната си фейсбук страница. Форумът се организира с подкрепата на Френски институт в България, посолствата на ФРГ и на Великобритания в София и с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“ – 2022 година. 

Акцент на събитието са предизвикателствата пред опазването на недвижимото културно наследство в България, търсейки добри практики и възможни конкретни решения. От днес е възможна регистрацията за събитието, като местата са ограничени, посочват от фондацията.

В предварителната програма на форума са включени отварянето на монумента “Бузлуджа”, държавната система за опазване на културното наследство, модели за управление на обекти на културното наследство и други. Форумът ще завърши с работилница по казуса “Как да разкажем историята на Бузлуджа”.

Целта на работилницата не е да обсъжда историята на монумента, а да се съберат идеи как да се подходи към създаването на многопластов наратив. Група експерти ще изложат своите виждания по темата, а публиката ще има възможност да се включи в дискусията. 

Според предварителната програма на форума участие се очаква да вземат посланикът на Германия Ирене Мария Планк, заместник-посланикът на Великобритания Лиз Чапман, директорът на Френския институт в България Люк Левц и други.

Концепцията за отварянето на паметника на връх Бузлуджа, както и разработването на приобщаващ процес за комуникация на дисонантното наследство ще представи основателят на фондация “Проект Бузлуджа” арх. Дора Иванова.

В края на миналата година екипът на фондация “Проект Бузлуджа” представи пред журналисти, дарители и специални гости постигнатото до момента по консервацията и реставрацията на монумента. Важно е да се помни историята на паметника „Бузлуджа“, да се знаят фактите за миналото с всички гледни точки и всички перспективи към него и това ще остане в основата на бъдещия облик на мястото, коментира тогава Дора Иванова. По думите ѝ противоречивата история на паметника и настоящето не си пречат, те могат да живеят заедно и да си помагат, за да може сградата да работи устойчиво и да предизвиква целогодишен интерес. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай