"Поразените" на Теодора Димова оживяват във Варна

Драмата в морската столица превръща романа в спектакъл

"Поразените" на Теодора Димова оживяват във Варна | StandartNews.com

Книгата на Теодора Димова „Поразените”, обявена за български роман на годината от фонд „13 века България”, ще бъде адаптирана за сцена във Варненския театър. Драматургичната обработка е дело на актьора и режисьор Стоян Радев и вече е одобрена от писателката. Премиерата на „Поразените“ ще бъде една от първите в стотния юбилеен сезон на Варненската драма през октомври 2020-а.

„Това приповдига духа в театралната ни трупа и в целия ни културен институт, тъй като винаги сме се старали да бъдем в крак с времето – коментира пред Радио Варна директорът на театъра Даниела Димова. – За нас е вдъхновяващо Варненският театър първи в България да постави този толкова актуален роман с наболели теми от нашето близко минало.“

„Поразените“ ни връща в миналия век, след събитията от 9 септември 1944-а и разказва за съдбите на три жени и едно дете по време на тоталитарния режим.

„Темите на романа са катарзисни, според мен – казва Стоян Радев пред Радио Варна. – Те са хем история, хем ние някак живеем във времената, за които се разказва. В романа освен тежките съдби на героините, има много любов, има нежност, има надежда.“

Калин Николов ще създаде музикалната среда на спектакъла. В ролите ще влязат Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Петя Ангелова и Полина Недкова.

Една от следващите премиери на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ в юбилейната година ще бъде драматизация по един от най-четените български романи – „Тютюн“ на писателя Димитър Димов, баща на Теодора Димова. Пиесата по романа е на драматурга Юрий Дачев, постановката ще бъде на режисьорката Бина Харалампиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай