Вторник,

Показаха за малко и пак скриха тефтерчето на Левски (СНИМКИ)

От: Иван Ангелов, сн. БНТ/Десислава Кулелиева -
1922
Показаха за малко и пак скриха тефтерчето на Левски (СНИМКИ)
A
A
A

Тефтерчето на Левски, както е по-познат у нас личният бележник на Апостола, бе показан в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" (НБКМ) само за 4 часа. Реликвата е част от документалната експозиция "Аз съм Левски!", която може да бъде разгледана до 13 март. Тя се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

В експозицията са включени над 100 документа и снимки от Българския исторически архив и от отдел "Ориенталски сбирки" на Националната библиотека, свързани с делото на Апостола на свободата. Сред тях са записки, излезли изпод ръката на Дякона, и препис от протокола със смъртната му присъда от 15 януари 1873 г.

В церемонията по откриването на изложбата участваха заместник-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов и председателят на Общобългарския комитет “Васил Левски”. В залата присъстваха и ученици на две столични училища - 124-о и 59-о, носещи името на Апостола на свободата.

Убедена съм, че изложбата “Аз съм Левски” ще бъде посрещната с интерес от българската общественост, каза директорът на НБКМ доц. д-р Красимира Александрова и допълни, че тази увереност се основава на нарастващото в годините внимание на българите към личността и делото на Васил Левски. По думите ѝ с включените в експозицията над 100 документа от фонда на НБКМ всеки ще има възможност. Да открие преди всичко Левски за себе си, така както той сам се разкрива в представените документални свидетелства. Според нея Васил Левски е личност, непокътната в историческата памет на днешното, а вярвам и на следващите поколения. Той е синоним на българската национална идентичност, на българската самоличност в балканската и европейската действителност, в световното човешко многообразие. Васил Левски е точно такъв, какъвто ни е необходим в контекста на настоящето ни - реален човек, борец и патриот, жив с идеите си, национален герой, каза тя за мястото на Апостола в ХХI в. Левски не принадлежи само на историята, той е съвременник на всички поколения, каза още тя. Александрова благодари на Министерството на културата за финансовата подкрепа и за партньорството с Общобългарския комитет “Васил Левски”.

Служебният заместник-министър на културата доц. д-р Пламен Славов посочи, че Васил Левски е най-великият от нашите национални герои, който продължава да ни обединява и в годините на изпитания, на които сме подложени като народ и като нация. По думите му изложбата в Националната библиотека е много важен елемент от мащабната Национална програма за отбелязването на 150-ата годишнина от гибелта на Апостола и която се реализира не само в столицата, но и във всички краища на нашата страна и зад граница. Националната програма си е поставила амбициозните цели в рамките на цялата година да демонстрира по най-убедителен начин как в съвременна България заветите и делото на Левски продължават да ни обединяват и да ни водят през годините и през вековете. Той отбеляза, че е от особено значение присъствието в НБКМ днес на ученици. Правим всичко с поглед към най-младите български граждани, отбеляза Славов.  Той поздрави всички от Националната библиотека за техния труд, висок професионализъм и всеотдайност, които за пореден път демонстрират с настоящата изложба. Пламен Славов поднесе на доц. Александрова приветствие от служебния министър на културата Найден Тодоров.

Председателят на Общобългарския комитет “Васил Левски” Васил Василев, който е и член на Обществения съвет на НБКМ напомни, че Националната библиотека съхранява и пази “като зениците на окото си” това, което ни е оставил Левски. Тук се съхранява неоценимо богатство и аз си давам сметка за огромното значение на труда на библиотекарите в България, каза той и допълни, че техният труд е обществено значим също толкова колкото и на лекаря, и на учителя. По думите му библиотекарите се грижат за опазването на българската душа. Децата може би по-силно и от нас успяват да влязат в обувките на Левски, те успяват да си представят, че могат да бъдат Левски и да си помислят какво биха направили, ако днес са Апостола, каза той и допълни, че виждат проблемите в държавата, виждат недъзите, които мъчат всички и вярват, че са в състояние да ги изправят. Те търсят път и това ни дава увереност, че и с тяхна помощ, когато пораснат, ще успеем да видим България такава, каквато Левски е искал да я види - свободна, независима, чиста и свята република, управлявана от разсъдливи, постоянни безстрашни и великодушни хора, посочи още той.

Главният архивист на Българския исторически архив в НБКМ д-р Руслан Иванов представи самата изложба. Той посочи, че в експозицията са включени 16 табла, в които са се опитали да разкажат историята и живота на Апостола на свободата. По думите му кулминация са представените оригинални документи - тефтерчето на Левски и две негови писма и фотография, печата на Българския революционен комитет. Те можеха да бъдат видени само днес - в деня на откриването на изложбата.

Голям интерес предизвика дигиталното копие на тефтерчето. Оригиналът се съхранява в трезора на Българската народна банка.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com