Отварят музей за историята на Виена

След четиригодишно преустройство

Отварят музей за историята на Виена | StandartNews.com

Музеят на Виена, който разказва историята на града, отвори отново врати след четиригодишно преустройство.

Новата постоянна изложба "Виена. Моята история" представя с 1700 експоната развитието на австрийската столица в хронологичен ред - започва от първото селище и стига до наши дни. Експозицията е разположена на три етажа. Това прави изложбата значително по-голяма отпреди.

Акцентите са събрани в залата, намираща се в центъра на новоорганизираното музейно тяло, голямо вътрешно пространство, атриум с прозрачен покрив. Сред тях са разположени интересни обекти, които бележат моменти от историята: например препарираният кит "Полди", представен за първи път на световното изложение във Виена през 1873 година, който виси над посетителите като голям дирижабъл; оригиналните скулптори на Георг Рафаел Донер от фонтана в центъра на града и един от неговите символи, които според тогавашната императрица Мария Терезия са били „нецензурни“ и дадени за претопяване, но като по чудо са оцелели; старият неонов надпис на Южната гара; бившата официална карета на виенските кметове.

Стремежът на градската управа е да направи новият Музей на Виена в любимо място за виенчани и гостите на столицата, които ще могат да посещават постоянната експозиция безплатно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай