Откраднаха творба на Банкси, има задържан

Драма в Лондон

Откраднаха творба на Банкси, има задържан | StandartNews.com

Британската полиция съобщи, че е задържала мъж, заподозрян за кражбата на инсталация на Банкси в Лондон, предаде ДПА.

По-рано днес тя обяви, че разследва престъплението, извършено в квартал Пекъм. Преди това градският съвет на британската столица съобщи за кражбата "с надежда (инсталацията) да бъде върната".

Инсталацията е знак "Стоп", върху който са нарисувани три военни дрона. Нейна снимка бе публикувана в профилите на Банкси в социалните мрежи вчера следобед. Около час след това двама души отнесли знака, предава БТА.

Полицията е чакала да получи официално уведомление за кражбата, за да започне разследване.

Пътният знак вече е заменен с нов, но градските власти искат произведението да бъде върнато на мястото, за да може всички желаещи да го видят.

Свидетели на кражбата са заснели случилото се.

Известно е, че Банкси не е замесен в отнасянето на знака.

Самоличността на твореца остава неизвестна, но произведенията му се продават за милиони долари, отбелязва ДПА. Знае се, че е от Бристъл и в края на 90-те години на миналия век се е преместил да живее в Лондон. Творбите му често носят социални послания - за бездомните, потребителската култура, кризата заради новия коронавирус.

От началото на руското нашествие в Украйна Банкси подкрепя нападнатата страна. Графитите му обикновено се появяват неочаквано по градски стени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай