Нощ на театрите в България - 150 събития в 16 града

Любими актьори повеждат зрителите на пътешествия зад кулисите

Нощ на театрите в България - 150 събития в 16 града | StandartNews.com

150 представления в стандартен и нестандартен час,  пърформанси, форматни събития,  изложби,  “отворени врати” и пътешествия зад кулисите,  NT Live, флашмобове,  прожекции, изключително богата детска програма в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Хасково, Благоевград, Велико Търново, Сливен, Габрово, Симитли, Добрич, Плевен, Кърджали и Шумен ще предложи шестото издание на Нощ на театрите. Тази година кампанията лансира посланието „Очи в очи с театъра“, с което иска още повече да приближи зрителите към изкуството на Талия и Мелпомена.  Над 1300 творци от различни жанрови стилове се вписват в европейската платформа и ще представят своите продукции в над 90 локации в 16 града. Форматът Нощ на театрите няма аналог в България и става все по-популярен сред младите хора. Именно по-различното  случване изпълва с мистичност и много интересни за почитателите събития и форми.  

Live Cam в Нощта

Тази година Нощта на театрите освен сцени и алтернативни пространства в ще превземе и дигиталното пространство.  В 6-часовото онлайн студио на 17 ноември всички посланици на Нощта ще застанат очи в очи със своите почитатели. Темата  „Театър, опера, балет“ ще отвъд усещането за изкуството. Q&A сесиите ще дадат възможност на зрителите предварително или по време на живото излъчване от 11 до 17 часа  да задават въпроси. Поредица от видеа ще покажат живота на актьорите през техните собствени очи. Локация на първото по рода си live театрално студио ще е ЧитАлнЯта. Съдържанието ще е достъпно за гледане в България и цял свят във фейсбук страницата на Нощта -  https://www.facebook.com/TheatresNight/videos/346168122854786/.  Водещи на откритото студио ще бъдат Диана Алексиева, Инес Павлова и Ива Дойчинова.

Разходки зад кулисите

За поредна година най-верните фенове ще надникнат зад кулисите на Народния театър "Иван Вазов" (с предварително записване), за да се докоснат до някои от най-съкровените пространства,  където се ражда магията.  По традиция гидове ще бъдат любими актьори, които ще поведат зрителите към скъпи местенца и  спомени.  

Истински празник ще има и в Софийската опера, където приключението ще започне от сутринта. Няколко тура „отблизо“ ще запознаят зрителите с тънкостите в сценографията, сценичния грим и премиерата на „Симон Боканегра“. Специално ателие ще покаже и магични моменти от балетното изкуство, а лично посланиците на Нощта – Марта Петкова и Никола Хаджитанев ще споделят своите ритуали и тайни.

Броени часове преди официалната премиера на „Палячи“ на софийска сцена, творческият екип на проекта и световноизвестният тенор Калуди Калудов ще се срещнат с публиката. Оперното и цирковото изкуство си подават ръка за изумителен спектакъл под купола на „Балкански“ (17 ноември, 14 часа, вход свободен).

В проекта „Нощни персонажи“ се включиха Владо Пенев, Юлиан Вергов, Владо Карамазов, Иван Бърнев, Дарин Ангелов, Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Луиза Григорова, Силвия Петкова, Весела Бабинова, Койна Русева, Христо Мутафчиев, Ованес Торосян, Деян Ангелов и Рая Пеева, диригентът Максим Ешкенази, прима балерината Марта Петкова и премиер солистът Никола Хаджитанев.  Тази година за първи път ще бъдат представени с илюстрациите на Теодор Лозанов в Народния театър (фоайе на Камерна сцена) и бар Петък, както и с фотографиите на Диляна Флорентин, изложени в Национална библиотека „Св.Св.Кирил и Методий“ (етаж 2).  

NТ Live на National Theatre London и British Council гостува с трагедията на Уилям Шекспир „Макбет“.  Точно в 19 часа прожекцията ще започне едновременно в 6 киносалона на Cinema City в София, Пловдив, Русе, Стара Загора и Бургас. Британските актьори Рори Киниър и Ан-Мари Дъф влизат в ролите на Макбет и Лейди Макбет, а режисьор е  Руфъс Норис. NT Live всяка година поднася на зрителите вълнуващи и зрелищни постановки от Лондонския Уест Енд.

Спектакли от Германия, Израел и Черна гора гастролират в Нощта. „Опиянение и гняв. Изследване върху авторитарния характер“ (в Театър „Азарян“), „Гравитас“ (в ДНК) и „Капиталът“ (във Варна) са чуждестранните заглавия, които вихрено влизат в програмата на шестото издание. 1000 деца гледат безплатно куклен театър преди Нощта на театрите. Акцията е от социалната кампания на dm Bulgaria – “Веселите зъбки“ и за първа година се осъществи в партньорство с европейската инициатива.  10 детски градини от София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Добрич, Кърджали и с. Първомай (Петрич) ще се докоснат до театралното изкуство броени часове преди официалния старт на Нощта.

Новият авторски моноспектакъл на Ованес Торосян ще има две премиери. Домакин на представлението на 13 ноември в 18, 30 ч. е Bee Bop Café, а входът е свободен като комплимент към Плодив и гостите на града. Премиерата в София е на 17 ноември от 17, 30 часа в Клуб Карусел. „Малкият Пучи“ разказва исторята на човека, който не може да намери себе си - отхвърлен, сочен с пръст, нежелан.

Във Варна Нощта ще прекрачи времето и ще превземе още няколко денонощия. Още на 16 ноември флашмоб ще подгрее празника, който ще продължи до 18 ноември. В програмата са включени най-новата постановка „Драконът“, спектакълът „Изборът на Марта“ и любимият на младата аудитория „Сън“. Специално за Нощта на театрите от Черна гора пристига Кралският театър в Цетине. Балетната постановка „Зад обявите“ и флашмоб в центъра на Варна ще заинтригуват варненската публика.

Цялата програма на Нощ на театрите е публикувана в официалния сайт.  Всичко актулано можете да следите във фейсбук и инстаграм каналите на инициативата, както и в чат бота на Владо Карамазов.

 

През 2018 година Нощта на театрите ще се проведе едновременно в 11 европейски държави. Зад идеята на платформата стои Елеонора Роси от Франция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай