Музеи в Англия олекнаха с 1700 експоната

Липсват необичайни неща

Музеи в Англия олекнаха с 1700 експоната | StandartNews.com

Музеи в Англия остана без немалко артефакти. Фалшиви мустаци и рисунка на кралица Виктория са сред повече от 1700 експоната, които липсват от музеи в Англия и вероятно са откраднати, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА. 

Данните са получени след запитване по закона за достъп до информация до музеи и галерии, които получават обществено финансиране, за липсващи експонати за последните двадесет години. То е отправено, след като повече от две хиляди експоната изчезнаха от Британския музей.

Сред необичайните липсващи музейни експонати са календар на Саддам Хюсеин и авиационна навигационна система.

Националната портретна галерия в Лондон, която отвори врати за посетители през 2023 г. след тригодишен ремонт, например не може да открие 45 експоната, но твърди, че те не са изчезнали или откраднати.

Между 2007 г. и 2022 г. рисунка на кралица Виктория от 1869 г., бронзова скулптура на художника Томас Стотард, негатив от 1947 г. от сватбата на кралица Елизабет Втора и принц Филип, са сред експонатите, описани като "неоткрити".

От галерията казват, че все още не са приключили с издирването след продължителния ремонт и че неоткритите досега артефакти са едва 0,02 на сто от колекцията, включваща 12 700 портрета и 164 000 снимки.

От Музея "Виктория и Албърт" липсват маслени картини, акварели, фалшиви мустаци, бельо, капан за мишки - общо над 180 експоната.

Природонаучният музей съобщава за липсва на пера, мускул и черен дроб от снежна китова птица от Тасмания, фрагмент от челюст на влечуго от Късния триаст, зъб от крокодил, риби, геномни тъканни проби и други.

От Групата на научните музеи, които са в различни градове, съобщават за два липсващи макета на парни локомотиви, на модел от 60-те години на дълбоководна камера.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай