Изненада от Атина, един музей отваря врати

Какво могат да видят

Изненада от Атина, един музей отваря врати | StandartNews.com

Великата оперна дива Мария Калас се завърна у дома" - с тези думи кметът на гръцката столица Коста Бакояни посрещна в сряда журналисти при представянето на музей на прочутата певица, който днес отвори врати. Това съвпада със събитията, посветени на стогодишнината от рождението ѝ.

Музеят се намира близо до централния площад "Синтагма", в четириетнажна сграда от 20-те години на миналия век, в която е имало хотел. Тя със статут на историческа забележителност и бе реставрирана в продължение на повече от десетилетие за около 1.5 млн. евро, разказва "Франс прес".

Посетителите могат да видят също брандирани с нейния монограм предмети, подарявани ѝ от хотели и авиокомпании, които е използвала при последното си турне през 1973-1974 г. Както и меню от съдбоносната вечеря във Венеция през 1957 г., когато срещу гръцкия корабен магнат Аристотел Онасис, заради когото се развежда с индустриалеца Джовани Менегини, само за да бъде изоставена, за да се ожени Онасис за Джаки Кенеди, бившата първа дама на САЩ.

"Искаме да привлечем онези, които не познават Калас, не слушат опера и да им помогнем да разберат с какво тя бе изключителна", обяснява Ерато Куцудаки, дизайнер на експозицията за родената през 1923 г. в Ню Йорк в семейство на гръцки имигранти София Сесилия Анна Мария Калогеропулос. Всъщност тя живее в Атина в продължение на осем години - от 1937 до 1945 г., когато родителите ѝ се развеждат, тук през 1941 г. е и сценичният ѝ дебют в Кралската опера. Къщата, в която са живели, ще стане музикална академия, обясни кметът Бакояни.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай