Министър Кръстев се срещна с Шеленбергер. Ключови разговори

Посети и мястото с най- много паметници под защитата на ЮНЕСКО

Министър Кръстев се срещна с Шеленбергер. Ключови разговори | StandartNews.com

По време на работната си визита в Германия министър Кръстев, на 27.01.2024 г., посети една от най-старите катедрали в Германия, в Магдебург, където е коронован Ото I Велики. Министърът бе придружен от председателя на Комисията по културата и медиите в Бундестага на ФРГ, г-жа Катрин Буде. В катедралата се проведе и разговор относно развитието на българо-германските културни връзки. Бяха обсъдени и проекти в областта на законодателството, предават от Министерството на културата.

Министърът на културата се заинтересува от законовата рамка, която се дава от Бундестага за развитието на културата и мрежата на сценичните изкуства. Бяха засегнати и въпроси, свързани с филмопроизводството и начина, по който Комисията по въпросите на културата и медии регулира културния
пазар и културната мрежа на Германия. Както е известно, Германия е федерална република и федералните провинции имат много по-голяма свобода по отношение на развитието на културата.

Госпожа Буде придружи министър Кръстев до парламента на Федералната
провинция Саксония-Анхалт, където се срещнаха с президента на парламента на федералната провинция и президент на Германския национален комитет за опазване паметниците на културата на федерално равнище д-р Гунар Шеленбергер. По време срещата бяха обсъдени въпросите за сътрудничеството между България и Федералната провинция Саксония-Анхалт.

Д-р Шеленбергер подчерта, че в тази провинция има най- много паметници под защитата на ЮНЕСКО. Министър Кръстев предложи да се засилят връзките между България и провинцията относно въпросите за развитието на защитените паметници и се заинтересува как точно е станало това в Саксония-Анхалт. Във Фейсбук страницата на парламента на Саксония-Анхалт под заглавието: „Култура в най-чист вид“ е представена информация за срещата между министър Кръстев и д-р Шеленбергер.

В края на съботната вечер министър Кръстев и д-р Шеленбергер посетиха оперното представление „Любовта на трите портокала“ в театъра в Магдебург, което премина под диригентството на Светослав Борисов. След края на представлението министърът на културата награди първия диригент и заместник-музикален директор на Оперния театър в Магдебург маестро Светослав Борисов с Грамота и плакет „Принос в развитието на културата“ за популяризирането на българската култура и изкуство.

В рамките на визитата си предния ден, 26.01.2024 г., министърът на културата
Кръстю Кръстев се срещна в Берлин с извънредния и пълномощен посланик на България Григор Порожанов. Срещата премина в диалогична и конструктивна обстановка, с фокус върху популяризирането на българската култура във Федерална република Германия. След това министърът и българската делегация посетиха Българския културен институт в Берлин. Министър Кръстев благодари на екипа на института, че по най-
добрия начин се стремят да предоставят актуална картина за културната дейност в България и да помагат със съвети за страната.

По-късно българската делегация се наслади на музикалната програма на
българския ансамбъл „Тембристо“ в църквата „Св. Кръст“ в Берлин. Това е първото от поредицата събития, посветени на 145 години от установяването на дипломатически отношения между България и Германия, което БКИ-Берлин организира през 2024 г. „Тембристо” е проект с новаторски дух, колаборация между доказали се имена на българската и световна сцена, обединени от идеята да разкрият богатството на музикалното изкуство и да създадат продукт с висока художествена стойност. 

България и Германия да работят съвместно за създаването на единна програма за стимулиране на четенето, а българската литература и българските автори да бъдат представяни при още по-добра координация по отношение на финансирането им, благодарение на европейската мрежа за литература и книги „Традуки“ и на програмите на Министерството на културата. За това разговаря по-рано през деня министърът на културата Кръстю Кръстев с изпълнителния директор на фондация „S. Fischer” и основател на Европейската мрежа за литература и книги „Традуки“ г-жа Антие Конциус в рамките на работното си посещение в Берлин.

Министър Кръстев и г-жа Конциус обсъдиха също възможностите за
провеждане на резиденции от български автори в Германия и обратното, както и за разменено участие на фестивали за четенето в двете държави. Министър Кръстев и г-жа Конциус се договориха за подобряване на комуникацията и координацията на съвместната работа за повишаване на възможностите за сътрудничество в последователното представяне на българската литература и българските автори благодарение на европейската мрежа за литература и книги „Традуки“.

България се присъедини като пълноправен участник към проекта през 2019 г. Tой насърчава обмена между немскоезичната и югоизточноевропейската литературна сцена, както и обмена между езиците в Югоизточна Европа. Подкрепата на „Традуки“ включва субсидии за превод, финансиране на литературни събития и професионални резиденции в Югоизточна Европа, като добавя наднационални аспекти към подкрепата за преводите и литературата. В срещите в рамките на работната визита на министър Кръстев в Германия участваха зам.-министърът на културата Амелия Гешева и началникът на
кабинета на министъра Весела Щерева.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай