Маратон в Армейския театър

Красимир Спасов празнува 75 плюс 50

Маратон в Армейския театър | StandartNews.com

Хасково гостува на военната трупа с представление № 100 на щурата комедия "Откачена фамилия"

Красимир Спасов празнува с "Тартюф" 75 и половин век кариера на сцената. Известният режисьор избра класическата комедия на нравите от великия Молиер за десерт на своя юбилей. Премиерните представления са на 17 и 18 ноември. Както се знае, пиесата е за перипетиите на бившия селянин и настоящ богат буржоа Оргон. "Това е драмата на обществото, чиито дни са преброени, защото рухва ценностната му система. Стига се до тотална криза на доверието – във всичко и във всички. Светът и хората стават непредвидими и непознаваеми", коментира професорът. Той, следвайки стила на Молиер, ще съчетае френския фарс с италианската комедия дел арте. Младата съпруга на Оргон успява да изобличи Тартюф като лъжец и похотливец, но циникът измамник не се трогва от нравствени уроци и започва нагло и открито да заплашва. Оргон е на път да загуби всичко, а семейството му да изпадне в нищета, но в театъра понякога се случват чудеса - спасяват „добрите" и наказват „лошите". В ролята на вечния прелъстител и измамник Тартюф е Иван Радоев, Веселин Ранков е Оргон, Меглена Караламбова е майка му, Гергана Данданова – младата му жена Елмира, Тигран Торосян – синът Дамис, Десислава Касабова – дъщерята Мариана. В спектакъла ще излезе и най-новото лице на трупата – Гергана Плетньова. Сценографията и костюмите са на Нина Пашова, музиката на Андрей Дреников. Красимир Спасов е доайен сред режисьорите в Армията. През 80-те поставя

„Прокурорът" и „Диктатура на съвестта". „Много шум за нищо" се играе 20-ти сезон, „Колко е важно да бъдеш сериозен" влиза в 17-тия си сезон на 22 ноември. Сред най-"пресните" хитове на професора е „В полите на Витоша" на Яворов. На камерна сцена „Миракъл" се въртят постановките му „Откраднати разкази" (14 ноември) и „Една нощ с теб" (16 и 22 ноември).

Всъщност първата премиера в Армията е "Писмо до Касандра" – довечера в Клуб "Максим" от 19 и 30. Любов и битки се преплитат в пиесата на Педро Ейраш. Дебютантката Луизабел Николова е Вера, а Тигран Торосян е младият войник Жозе. Влюбените са разделени на стотици километри заради война - съвременна, неназована, нелокализирана, нелогична, непочтена и мръсна като всяка друга. Съдбовното писмо, което младата жена получава от фронта успява да събуди ясновидската й дарба, разкривайки като изтънчен психоаналитик истината, която нейният любим би искал да скрие от самия себе си. Постановката е на Иван Урумов, сценографията - на Красимир Вълканов, костюмите – на Мария Диманова, музиката – на Дони. Следващото представление е на 19 ноември.

Хасково пък гостува на Армията на 13 ноември с представление № 100 на хита си "Откачена фамилия" с режисьор Валентин Танев, който се вихри и под прожекторите в бясната компания на Мария Сапунджиева, Ева Тепавичарова, Албена Колева, Димитър Баненкин, Кирил Кавадарков, Васил Банов, Анна Симова, Явор Костов. Всеки от нас има случайни срещи в интернет, нали? Понякога подобно общуване във виртуалното пространство може да се окаже съдбоносно. В чата момче и момиче неочаквано откриват, че бащите им... Това е началото - следват куп комични ситуации, резултат от голяма лъжа. Авторът, естествено, е майсторът на жанра Рей Куни. "Пиеса без капчица политическа коректност – чиста радост от начало до край", коментира текста "Дейли телеграф". Критиците в Ел Ей пишат: "Пиеса-десерт: бърза, остроумна, лека, с хрупкави персонажи и достатъчно обрати за всеки вкус".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай