"Компания" се завръща в Народния театър

Бляскавият спектакъл на Михаил Петров очаква овации на 13 май

"Компания" се завръща в Народния театър | StandartNews.com

Бляскавото музикално-театрално шоу „Компания“ от Стивън Зондхайм и Джордж Фърт се завръща на голямата сцена в Народния театър. След продължителна ковид пауза Михаил Петров – режисьор на копродукцията между академиците и операта в Пловдив, представя атрактивното зрелище в бяло, в което участват някои от най-изявените артисти на двете трупи. Известният артист е първият в България, който ситуира под прожекторите историята, отдавна превърнала се в хит в американския и световен афиш. Героите в „Компания“ живеят като във вариете, а действието се развива в Ню Йорк в наши дни. Основният двигател в екшъна е Робърт, който безметежно прекарва времето си като стопроцентов плейбой. Той обаче не е лишен и от хамлетовски вълнения – дали да бъде щастлив ерген или да се превърне в съпруг. Сполучливият брак на моменти му се струва мираж, докато следи какво се случва между петте семейни двойки, които кръжат около него. Въпросните съпрузи също предлагат отговори на въпросната дилема. Всеки от тях има своя интерпретация как трябва да изглежда мирното или бурно съвместно съжителство - от светска студенина до горещи емоции.

В ролите са Виктор Ибришимов, Параскева Джукелова, Христо Чешмеджиев, Вяра Табакова, Биляна Петринска, Николай Дограмаджиев, Гергана Змийчарова, Павел Иванов, Стелиан Радев, Илияна Коджабашева... Всички се справят блестящо с вокалните партии и танцуват за шестица.

„Това е проект за мечтатели, авантюристи и директори, които притежават допустимата, но необходима доза лудост. Животът като вариете е отправната точка, сценичната среда и фонът, на който се развиват събитията. Не съдим персонажите, те са продукт на своето време. Защото самите ние сме автори на действителността, която  е пълна с безотговорност, фриволност, безцеремонност. Но всичко е поднесено с много хумор, ирония, самоирония, с надежда и очакване за нещо по-добро в тоталния театър“, коментира Михаил Петров, чиито мюзикъл „Един безумен ден“ е истински бестселър сезони наред в Народния.

В българската версия на „Компания“ – тя се случва за първи път у нас, участват още оркестърът и балетът на Пловдив, диригент е маестро Константин Добройков. Художник е Елена Иванова, хореограф - Мариана Крънчева, музикален педагог -  Евгени Господинов.

„Компания“ има над 700 представления на театралната улица „Бродуей“ в Ню Йорк и печели в шест категории на наградата „Тони“. Един от авторите й – гениалният реформатор, композитор, поет и драматург Стивън Зондхайм, който почина наскоро на 91, приживе определя творбата като концептуален мюзикъл.

Фото Любомир Сергеев/Sergeev Studio

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай