Кои филми от Европа се състезават за „Златната липа“ 2022

Два БГ хита са в конкурса – „Януари“ и „Жените наистина плачат“

Кои филми от Европа се състезават за „Златната липа“ 2022 | StandartNews.com

За първи път в конкурсната програма на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ в Стара Загора влизат два български хита - „Януари“ (2021) по едноименната пиеса на Йордан Радичков с режисьор Андрей Паунов и „Жените наистина плачат“ (2021) на тандема Мина Милева и Весела Казакова с номининираната за „Оскар“ Мария Бакалова. Премиерата на феминистката драма беше на Кан 2021. В лентата има силно старозагорско присъствие – с епизодична, но важна роля участва ръководителят на Спасителния център за диви животни д-р Руско Петров и един от лекуваните от него щъркели.

Общо десет заглавия, произведени през 2021-ва, ще се състезават за голямата награда, като авторите им са от цяла Европа. Франция се представя с „Евгения Гранде“ на Марк Дюген по романа на Оноре дьо Балзак. Извън конкурса познавачите ще се насладят на още една френска продукция по класиката на великия разказвач – „Изгубени илюзии“ на Ксавие Джаноли. Сред претендентите за „Златната липа“ е и „Токсикома“ на Габор Херенди – за действителната история на известния унгарски актьор Дьозьо Сабо и неговата изстрадана победа над зависимостта от наркотиците. Дания изпраща „Вкусът на глада“ с прочутия Николай Костер Велдау - Джайм Ланистър в  „Игра на тронове“. Лентата дълбае в сложния свят на любовта и какво се случва, когато тя бъде проядена от червея на съмнението. Испания влиза в състезанието с комедията на Давид Маркес „Клуб на безработните“. Всяка сутрин четирима приятели, вечно недоволни от живота, се срещат в бар, за да пият бира, критикувайки целия свят. Свързва ги това, че са безработни - всички освен един. Хърватско-сръбската драма „Синьо цвете“ на Зринко Огреста прави любопитна равносметка за живота на главната героиня – жена на средна възраст, която трябва да стъпи върху миналото и настоящото, за да направи избор за своето бъдеще. Безспорен интерес ще предизвика „Три етажа“ на италианския кино ас Нани Морети. Серия от събития променя радикално живота на жителите в градска кооперация, разкривайки техните трудности в ролите на родители, братя, сестри или съседи, в свят, в който съжителството е под знака на страха и омразата. Филмът от Австрия „Кламър“ разказва личната история на харизматичния австрийски скиор Франц Кламър и предизвикателното ски спускане по време на Зимните олимпийски игри през 1976-та, в което може да има само един фаворит. Той обаче трябва да се пребори с нечовешкия натиск от страна на обществото, спонсора, сменящ екипировката му в последния момент заради рекламни цели, влошаващото се време и неспирната конкуренция.

Копродукцията на Франция, Германия, Белгия и Швеция „Островът на Бергман“ разказва за семейна двойка, която се усамотява на парчето земя Форьо, вдъхновило Ингмар Бергман за някои от най-добрите му филми. Съпрузите се надяват да получат вдъхновение за сценариите си. В процеса на работа обаче границите между реалността и художествената измислица започват да се размиват.

Десетте филма ще бъдат оценявани от петчленно жури с председател професор Анри Кулев. Под ръководството на известния режисьор, аниматор, художник и карикатурист оценки ще вдигат впечатляващи негови. Кристина Грошан от Унгария е известна с късометражните си творби. Марк О’Халоран от Ирландия е актьор в нашумелия „Бъдещето на историята“ на Фиона Тан, а за ролята си в „The Virtues“ на Шейн Медоу печели наградата IFTA през 2020 за най-добра поддържаща партия. Матис Кажа от Латвия е продуцент, режисьор и писател, а Фиона Хау е и композитор от Великобритания, позната като продуцент и автор на музиката на D-трилогията на Гарет Джоунс – „Желание“, „Наслада“и „Делириум“.

Петимата членове на журито ще имат сложната задача да присъдят наградите „Златна липа“ за най-добър филм, за най-добър режисьор, за най-добра мъжка роля и най-добра женска роля. Деветото издание на „Златната липа“ ще бъде открито на 28 май и ще продължи до 1 юни. Филмите ще се прожектират в залите на Държавна опера Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и Културен център „Загора“. Входът за всички прожекции ще бъде напълно безплатен - както винаги досега, благодарение на организаторите на фестивала и на община Стара Загора, коментира създателят и директор на „Златната липа“, известната режисьорка Магдалена Ралчева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай