Избраха "Българска рапсодия" за БГ-претендент за "Оскар"

Избраха "Българска рапсодия"  за БГ-претендент за "Оскар" | StandartNews.com

София. Националния съвет за кино взе решение филмът на режисьора Иван Ничев "Българска рапсодия" да представлява България в категорията за чуждоезичен филм на наградите на Американската филмова академия "Оскар", съобщиха от Националния филмов център.

Майя Виткова, режисьор на филма "Виктория", друг основен претендент за номинацията, определи избора като  "прелюбопитен", тъй като Ничев е член на Националния съвет за кино, който гласува номинацията, предаде "Дневник".

Българо-израелската продукция "Българска рапсодия" е последната част от трилогията на Ничев, която разказва за спасяването на българските евреи от нацистките лагери през Втораа световна война. Другите два филма "След края на света" и "Пътуване към Йерусалим" също са били предложени за гласуване. Сценаристи са Юрий Дачев, Иван Ничев и Таня Гранитова, а в основните роли са Кристиян Макаров, Анжела Недялкова, Стефан Попов, Татяна Лолова, Васил Михайлов, Мони Мошонов, Димитър Рачков, Георги Мамалев.

Лентата, която излиза по кината у нас на 19 септември, е събрала общо 23 гласа. Втората позиция е отредена на "Виктория" с 12 гласа, а на трето и четвърто място са съответно "Отчуждение" на Милко Лазаров и "Вила Роза", информира директорът на Националния филмов център Георги Чолаков, пише "Дневник".

Той поясни, че заради конфликта на интереси Иван Ничев не е взел участие в гласуването за номинация, което е било тайно, като допълни, че според регламента на Американската филмова академия списък със състава, който гласува номинацията, се изпраща официално до края на август, а излъченият филм и съответната информация за него до началото на октомври.

На отварянето на резултатите от тайното гласуване в България са били поканени всички претенденти. Присъствали са представители от екипите на "Вила Роза" и "Българска рапсодия", както и журналисти. Мотивите за всяка една кандидатура са на разположение на заинтересованите в Националния филмов център.

Майя Виткова, чийто филм бе дори посочен като фаворит от чуждестранното издание indieWire, публикува на профила си във "Фейсбук" коментар, че изборът на "Българска рапсодия" на един от членовете на съвета е скандален. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай