Ивайло Мирчев с приза на Майстора

Проф. Ивайло Мирчев поздрави своите номинирани колеги Николай Майсторов, Венко Урумов и Станислав Памукчиев

Ивайло Мирчев с приза на Майстора | StandartNews.com

Ивайло Мирчев спечели годишната национална награда за живопис "Владимир Димитров-Майстора" за 2015-а. Професорът получи 5000 лв. от община Кюстендил и 2000 лв. от Министерство на културата. По традиция призът се обявява на рождения ден на Майстора, 1 февруари. Церемонията в галерията на Кюстендил започна в неделя с едноминутно мълчание в памет на президента Желю Желев, а знамената пред нея бяха свалени наполовина. Във все още недостроената част на галерията бяха експонирани творби на миналогодишния носител на наградата, Свилен Блажев, а в отделна зала са представени творби на Майстора, рамкирани с дарение на Свилен Блажев.

"Първо да изразя почитта си към Майстора и тази прекрасна галерия. Самата номинация за мен беше награда, защото другите номинирани бяха Николай Майсторов, Венко Урумов и Станислав Памукчиев", заяви Ивайло Мирчев.
Художникът получи и специално изработена статуетка на Майстора от Кирил Матеев, както и книгата за Стоян Венев.

По повод 133 години от рождението на Владимир Димитров, бе открита нова постоянна експозиция - първата мултимедийна изложба, посветена на Майстора - "Светлина и Дух". Проектът е на Националния дарителски фонд "13 века България". Емблематични, но така също и по-малко познати творби на Майстора - рисунки, платна, скици, графики, автопортрети, се представят с помощта на високотехнологичен софтуер и "оживяват" в огромни екрани пред зрителя в залата.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай