Хокинг: Еди, гордея се с теб

Хокинг: Еди, гордея се с теб  | StandartNews.com

Световноизвестният физик Стивън Хокинг е горд от Оскара, който Еди Редмейн получи за ролята си в "Теорията на всичко". "Браво, Еди, аз съм много горд с теб. Поздравления за начина, по който изигра мен", написа трогнатият Хокинг в профила си във Фейсбук след церемонията в понеделник.

След излизането на филма по екраните ученият призна, че на моменти Еди постигал 100-процентово припокриване с него. "Струваше ми се, че това не е актьор, а мен самият", заяви авторът на "Кратка история на времето". А актьорът и ученият имат интересна история заедно. Когато му предложили ролята, Редмейн дори не е знаел, че на младини Хокинг е бил съвсем здрав. После обаче Еди се захваща здраво с темата - подготовката за филма му отнема 6 месеца. "Той прекара много време с хора, страдащи от амиотрофична латерална склероза, за да бъде достоверен на екран. За кратко време погълна огромно количество информация. Страхотен млад човек!", не спира да го хвали още Хокинг. А първата среща между двамата била знаменателна. Еди, въпреки страховития престиж и знания на Хокинг, взел думата и говорил страшно дълго, защото бил много развълнуван от всичко, което прочел за живота на учения. "Говорих безспир. Разказах му всичко, което знам за него. А той ми помогна много, разкривайки пред мен вътрешния си свят. Единственият, който има", сподели Редмейн. А когато един от най-великите умове в историята пристигнал да види как минава един снимачен ден, Редмейн се развълнувал по-силно от всякога. "Видях как бавно идва към нас, прикован в инвалидната си количка. Стивън Хокинг е просто икона, която ще ни вълнува поколения наред. Притеснявах се много за тази роля, тъй като когато играеш жив човек, рискуваш да го разочароваш. Но в един миг просто прозрях драмата му, разбрах го, почувствах го", каза още актьорът. Той вече се прибра от Лос Анджелис с красивата си съпруга Хана обратно в Лондон. На летището усмихнатият до уши Редмейн беше посрещнат от феновете, чакащи го за аплодисменти и автограф. Освен че грабна статуетката за главна роля адски рано - на 33, Редмейн доказа и че няма нищо по-важно от самородния талант - той никога не е учил в театрален колеж, а тръгва в киното след успех при кастинг.

Иняриту: Забравих да спомена мама

Големият победител с "Бърдмен" Алехандро Иняриту даде и първото си интервю след наградата. "Никога не съм знаел защо правя филми. Аз не разбирам думата "кариера". Киното за мен не е кариера, а живот. С годините се освободих от страха. Страхът е като кондом - не ти позволява да се наслаждаваш на живота. А аз обичам да правя любов - за мен киното е точно това", каза режисьорът. Той добави, че искрено съжалява за това, че е изпуснал да спомене майка си в речта при победата. "Посвещавам това отличие на нея. Тя направи толкова много за мен", поправи се по-късно пред репортерите Иняриту. Мексиканецът добави също, че не е обиден от думите на Шон Пен - преди да му връчи статуетката за най-добър филм, легендарният актьор запита - "Кой даде на този кучи син зелена карта?" "Аз и Шон сме много близки приятели и като повечето такива сме брутални един с друг. Когато правихме "21 грама" той постоянно повтаряше това на снимачната площадка. Ако нещо не му харесваше, веднага казваше - кой ти даде пък на тебе зелена карта? Чувството му за хумор е страхотно цинично и точно затова го харесвам", каза още Иняриту, който чак сега взе наградата, която заслужаваха всичките му предишни филми.

Най-слабо гледани

Папараци заснеха водещия на церемонията Нийл Патрик Харис няколко часа след шоуто. В Щатите са със смесени чувства относно начина, по който е водил в съдбоносната нощ - според мнозина твърде преигран. Самият Харис изглеждаше смазан след многочасовия маратон на сцената. "Скапан е не заради умората, а понеже го разкритикуваха за воденето му. Той очакваше, че всички ще го харесат и сега е много обиден от нападките", издаде близък до Харис. Оказа се, че това са най-малко гледаните Оскари от шест години насам - 36,6 милиона души са стояли пред телевизорите, 16 % по-малко от церемонията миналата година, която бе дирижирана от Елън Дедженъръс. Според мнозина обаче причината за слабата гледаемост не е Нийл, а липсата на интрига - почти всички награди бяха предизвестени и отявлените фаворити в крайна сметка спечелиха. Единствената по-малко гледана церемония в последното десетилетие е била през 2009-а, когато триумфира "Беднякът-милионер". Тазгодишната награди са отчели най-сериозен спад сред аудиторията между 18 и 49 години.

Целувката "с Путин"

Докато киноманите следяха арт страната на наградите, то в социалните мрежи големият хит бе не Иняриту и "Бърдмен", а Джон Траволта. Камерите уловиха страхотен момент, в който маститият актьор изненада зад гърба Скарлет Йохансон, обгърна талията й с ръка и я целуна по бузата. Фотосът стана хит в Туитър и Фейсбук, а само няколко часа по-късно феновете го бяха мултиплицирали в куп колажи. Най-любопитните са тези, в които Траволта целува Путин и Статуята на свободата. Джон наистина бе във вихъра си и малко след целувката отново попадна в обектива на камерите с друга постъпка - операторите заснеха кадър, в който Траволта мята странно злобен поглед към звездата от "Игра на кодове" Бенедикт Къмбербъч. Това също породи колажи, в които към фотоса е прибавен надпис: "Ще те убия, Бенедикт Къмбербъч!", сякаш в Траволта внезапно е оживял образът му от "Криминале". Бенедикт се оказа големият губещ на наградите. Той извади лош късмет, че се падна в една и съща година в конкуренция с Еди Редмейн - иначе превъплъщението му в Алън Тюринг заслужаваше отличие, коментират на Острова. Никой обаче не може да изтрие усмивката от лицето на актьора - той е щастливо и прясно женен, а съпругата му Софи Хънтър е бременна.

Друг въпрос, който феновете поставят след церемонията, е защо Джей Кей Симънс е бил номиниран за поддържаща роля, при положение, че в "Камшичен удар" е просто главен персонаж. "Вероятно защото щеше да отнесе и Редмейн, Кийтън и всички останали", коментират по форумите.

Феновете: Лейди Гага може да пее?

Лейди Гага сътвори поредния скандал. Но този път по съвсем странен начин. Феновете изпаднаха в почуда от страхотния начин, по който тя изпя откъс от хитовия мюзикъл "Звукът на музиката". "Когато си станал известен заради това, че се появяваш на концерти с рокля, имитираща човешко месо, е нормално да се случи и тази изненада. Всички възприемаха Гага като алтернативна икона, но най-вече икона на визията. И сега всеки е изумен, осъзнавайки, че тя има и перфектен глас", коментират в интернет.

По данни на компания "Нилсен" във Фейсбук 21 милиона души са разменили или коментирали 58 милиона съобщения за наградното шоу. И именно изпълнението на Лейди Гага е най-обсъждано - за нея са писали около 214 хил. глобални потребители на социалната мрежа в минута.

Леджънд си легна с Оскара

Ден след церемонията певецът Джон Леджънд пък пусна страшно готин фотос в интернет. Той до такава степен е бил очарован от Оскара, който спечели заедно с рапъра Комън за песента "Glory" от филма "Селма", че е приютил ценната статуетка в леглото си.
36-годишният Леджънд е споделил в сайта "Инстаграм" своя снимка с ценния трофей, сгушен между него и красивата му съпруга. Фотото е придружено от надписа "Време за лягане".

Шили 40 дни роклята на Джулиан Мур

Екстравагантната рокля на Джулиан Мур е била изработвана в продължение на 987 часа, или близо 40 дни, пишат още зад Океана.

Звездата, която взе награда за най-добра женска роля, беше облечена с рокля на "Шанел". Според модната марка в изработката на дрехата са взели участие 27 шивачи, които са пришили близо 80 000 орнамента от слонова кост и смола, изобразяващи цветя и геометрични форми.

Отличничката от "Все още Алис" сподели по-рано, че се доверява на 12-годишната си щерка Лив за модни съвети. "Дъщеря ми винаги има мнение. Видя ме с нея, преди да изляза. Каза ми "Да, мамо, харесва ми тази! И аз веднага се успокоих - тя има страхотен вкус", сподели Джулиан Мур, която изправи залата на крака с речта си, посветена на правата на жените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай