Господинов се бори за италианския Нобел

Георги Господинов е сред петимата претенденти за "Стрега"

Господинов се бори за италианския Нобел | StandartNews.com

"Физика на тъгата" попадна в челната петорка на престижната награда "Стрега"

Георги Господинов бе номиниран за най-престижното литературно отличие в Италия - наградата "Стрега". Тя се слави с авторитета на Нобела на апенините. Новината за успеха на писателя съобщи българският Институт за култура в Рим.

Заедно с Господинов за отличието ще се състезават и френски, испански, финландски и германски автори на романи. Условието е те да са били преведени и издадени неотдавна в Италия и да са спечелили отличия в родните си страни. На 1 юли петимата кандидати ще участват в среща на закриването на Международния литературен фестивал в Рим. Победителят ще бъде излъчен на специална церемония на 3 юли, когато ще бъдат връчени и наградите "Стрега".
"Физика на тъгата" е построена като машина за истории, в центъра на които е идеята за Минотавъра и неговия лабиринт. Господинов разказва от множество ъгли, герои и събития - от Втората световна война до годините на социализма. Романът по майсторски начин смесва минало и настояще, мит и документ - по модела на Ноевия ковчег, в който писателят архивира най-важното за епохата ни.

Преди няколко месеца "Физика на тъгата" оглави списъка на най-добрите книги през 2013 г. на италианския сайт bookrepublic.it. "Ако сте уморени от Хосейни, Дан Браун и Савиано - обичайните водачи на бестселър класациите, вие сте на точното място, за да откриете истинските скъпоценни камъни, които са публикувани през 2013 г.", написаха тогава италианците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай