Големият Георги Дюлгеров с награда за цялостен принос към киноизкуството

Големият Георги Дюлгеров с награда за цялостен принос към киноизкуството  | StandartNews.com

София. Големият български кинорежисьор Георги Дюлгеров бе отличен с наградата на София за цялостен принос в развитието на киноизкуството у нас. Тя му беше връчена снощи на официалната церемонията по откриването на 18-тия "София филм фест".

 

Неговата лента "Авантаж" е носител на най-високото отличие за българското кино от международен фестивал - "Сребърна мечка" в Берлин. Дюлгеров отправи благодарности към други големи имена в българското кино, от които е взимал пример и се е учил. Сред тях са Рангел Вълчанов, Бинка Желязкова, Никола Корабов. Режисьорът се обърна към публиката със стихотворение на Валери Петров, което кореспондира с последния му филм "Буферна зона".

 

В програмата на фестивала е предвидена специална прожекция на неговия филм „Лейди Зи" – на 10 март, начален час 18.30, в кино „Одеон" – вход свободен.

 

Георги Димитров Дюлгеров е български режисьор, сценарист и продуцент, роден на 30 септември 1943 г. в Бургас. Потомък е на бежанци от Ениджевардарско, Егейска Македония и от Одринска Тракия. Почетен професор на Нов български университет (2010). 

 

Сред големите му международни награди фигурират: Голямата награда от Международния кинофестивал в Сараево за „Лейди Зи" (2005), Приз на Младежкото жури за „Изпит" от Локарно (1972), Сребърна мечка за „Авантаж" от Берлин (1978), „Гран при" в Грузия (1997), както и наградата на Европейското младежко жури в Монс, Белгия (1999) за „Черната лястовица", печели Златен рицар за „Нешка Робева и нейните момичета" от Палермо (1986) и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай