Фатих Акин разказва живота си

Фатих Акин разказва живота си | StandartNews.com

Същата вечер феновете на немския творец ще видят новата му лента "Раната"

Автобиографията на режисьора "В клинч" ще има премиера на 25 март в кино "Одеон"

"Правенето на кино е като бокса - разпределяне на силите, тактика, тайминг", обяснява Фатих Акин причината да кръсти автобиографията си "В клинч". Представянето на българското издание на книгата на немския режисьор от турски произход, излязло с клеймото на "Колибри", ще бъде на 25 март в кино "Одеон" в 20 часа. Томчето на Акин представлява един прекрасен сбор от разговори от работилницата на киното.

Съмишлениците и партньорите на режисьора знаят, че тайната на успеха му се състои от една-единствена дума и тя е естественост: "Правенето на филми е професия като всяка друга, но в нея има нещо метафизично и спиритуално. В края на краищата с филма се създава живот, някакъв вид паралелен свят. Въпросът е дали историята, която се разказва, може да се сдобие със собствен живот, да има собствена душа", казва 41-годишният кинаджия.

Непосредствено след премиерата, от 20 30 ч, ще се състои прожекция на най-новия му филм "Раната", който е сред акцентите в програмата на "София филм фест". По думите на режисьора лентата е едновременно много лична и епична драма, приключение и уестърн, събрани в едно чрез една история за арменския геноцид. Тази кинотворба е венецът на трилогията "Любовта, Смъртта и Дяволът" и представя болката, която можем да причиним на другите - несъзнателно или нарочно, като показва тънката линия, разделяща доброто от злото. Филмът спечели отличия в Хамбург (2014) - номинация за наградата "Арт кино" и във Венеция (2014) - приза "Виторио Венето"(специален диплом) и номинация за награда "Златен лъв".

Творчеството на Акин е безпрецедентен пример за дръзко и свободно балансиране между две култури: едно постоянно пътуване между Босфора и Елба. Фатих снима яростно, с цялото си сърце. Същевременно е романтик, който се вглежда с нежност и любов в екзистенциалните проблеми на героите си. Сред най-вълнуващите му кинотворби са филмите "Солино", "Храна за душата", "На прага на рая" и "Музиката на Истанбул". Първия си голям успех постига с лентата "Срещу стената", за която печели "Златна мечка" в Берлин през 2004 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай