Петък,

Ето кой голям режисьор оглавява журито на Берлинале

От: Агенция Стандарт -
163
Ето кой голям режисьор оглавява журито на Берлинале
A
A
A

Американският енигматичен режисьор М. Найт Шаямалан ще оглави журито на 72-рия филмов фестивал в Берлин през февруари, който ще се проведе като присъствено събитие.

Американският режисьор от индийски произход се прочу през 1999 г. с психологическия трилър "Шесто чувство" с Брус Уилис в главната роля, който получи шест номинации за "Оскар". Оттогава насам 51-годишният режисьор е създател на множество филми със свръхестествен привкус и напрежение като "Посещението", „Без/смъртен“ и миналогодишния „В капана на времето", както и телевизионния сериал "Wayward Pines".

Артистичният директор на фестивала Карло Катриан заяви в изявление, че за него е "удоволствие и чест", че Шаямалан е приел поканата да бъде председател на журито.

"В средите на американския филмов бизнес Шаямалан е уникална фигура, режисьор, който остава верен на своята визия", каза той. "Тази вярност на своя идеал е и това, което търсим в нашата селекция."

Шаямалан заяви, че с нетърпение очаква да оценява международния състав на Берлинале - първата голяма европейска кинопроява за годината, като заедно с Кан и Венеция се нарежда сред най-добрите филмови фестивали на континента.

"Възможността да подкрепям и приветствам най-добрите таланти в света в разказването на истории е подарък, който приех с радост", каза той.

Берлинале, както е известно събитието, ще се проведе от 10 до 20 февруари, предаде АФП.

Тазгодишният победител в надпреварата за голямата награда "Златна мечка" беше румънската социална сатира "Bad Luck Banging or Loony Porn".

Събитието се проведе в две части, като през март имаше онлайн издание, последвано от прожекции на открито през лятото, когато пандемията от коронавирус отслабна. 


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията