България и Италия обменят опит за културно-историческото наследство

Събитието е под патронажа на Министерство на културата на Република България

България и Италия обменят опит за културно-историческото наследство | StandartNews.com

„История и бъдеще – световното културно-историческо наследство на България и Италия“ е темата на международния форум, който ще се проведе на 2 октомври в Национален исторически музей в София. Събитието е под патронажа на Министерство на културата на Република България.

Като организатори на събитието се обединяват български и италиански институции и структури. Сред тях са Конфиндустрия България (Италианската индустриална асоциация) и Посолство на Италия в България в сътрудничество с Италианския културен институт, Камара на архитектите в България, Камара на строителите в България и Общество „Културно наследство“ - българският партньор на паневропейската организация „Европа Ностра“.

Организаторите казват, че целта на събитието е споделяне на опит между Италия и България. „Италия, като страната с най-голям брой обекти, включени в списъка на ЮНЕСКО, ще сподели опита си не само за опазване на тези паметници, но и за тяхното валоризиране. Последният архитектурен обект от българска страна е вписан през 1985г., а България е сред страните с огромен брой паметници на културата. В рамките на това събитие се обединяват италиански и български представители на институции, експерти и бизнеса в дискусия как обектите на ЮНЕСКО в България могат да допринесат за развитието на „Бранд България“.

В рамките на събитието ще бъде обявена инициатива в подкрепа на институциите за вписване на нови обекти в списъка на ЮНЕСКО за паметници от световно значение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай